Svet

Ovse: Na vzhodu Ukrajine zajeta Rusa priznala, da sta vojaka

STA
22. 5. 2015, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rusa, ki so ju v soboto na vzhodu Ukrajine zajeli ukrajinski vojaki, sta priznala, da sta pripadnika ruskih oboroženih sil, je danes sporočila Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki ima svoje opazovalce v Ukrajini. Kot so pojasnili, ju je Ovse zaslišal v vojaški bolnišnici v Kijevu, poroča britanski BBC.

Twitter

"Bila sta oborožena, a nista imela nobenih ukazov za napad," so še pojasnili pri Ovseju. V Ukrajini sta bila na izvidniški misiji.

Eden od vojakov je povedal, da mu je njegova enota ukazala, naj odide v Ukrajino, in da naj bi se v okviru rotacije po treh mesecih vrnil v domovino. Oba zajeta sta povedala, da sta v preteklosti že bila na misijah v Ukrajini, eden od njiju pa je obenem ves čas zatrjeval, da v spopadih na vzhodu Ukrajine ne sodelujejo nobeni ruski vojaki.

Rusija se na te najnovejše navedbe Ovseja še ni odzvala, je pa že pred tem zatrdila, da zajeta Rusa nista več pripadnika njene vojske, saj da sta bila pred kratkim iz nje odpuščena. Moskva tudi zavrača obtožbe Kijeva in Zahoda, da separatistom na vzhodu Ukrajine pomaga z orožjem in svojimi vojaki, ter vztraja, da so na vzhodu Ukrajine ruski vojaki kvečjemu, če so se separatistom pridružili kot "prostovoljci".

Kot sicer pojasnjuje BBC, so ukrajinski vojaki omenjena Rusa v soboto zajeli v mestu Ščastja kakih 30 kilometrov od meje z Rusijo. Bila sta ranjena. Na ruskem obrambnem ministrstvu so v ponedeljek ocenili, da so Ukrajinci njuno "prikladno priznanje izsilili". Ukrajinski separatisti medtem vztrajajo, da gre za policista iz regije Lugansk.