Svet

V Ukrajini obe strani trpinčita ujetnike

STA
22. 5. 2015, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je danes obema stranema v konfliktu na vzhodu Ukrajine očitala trpinčenje ujetnikov. Trditve AI potrjujejo navedbe, da je Evropa na vzhodu Ukrajine priča najbolj nasilnemu konfliktu po vojnah na Balkanu v 90. letih minulega stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Amnesty International (AI) ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarja, da ima veliko dokazov o vsakodnevnih vojnih zločinih tako s strani proruskih skrajnežev kot ukrajinskih vladnih sil.

Nekdanjim ujetnikom so tako po lastnih navedbah lomili kosti, jih mučili z elektrošoki, jim več dni odrekali spanje, uprizarjali njihovo navidezno smrt ter odrekali nujno medicinsko pomoč, opozarja AI, ki je opravila pogovor s 33 nekdanjimi ujetniki.

Pričevanja so bila med seboj enotna in grozljiva in so jih potrdili tako rentgenski posnetki, fotografije, manjkajoči zobje, brazgotine kot tudi medicinska dokumentacija, navaja AI. Organizacija tudi poseduje informacije o najmanj treh primerih, ko so proruski separatisti ujetnike usmrtili brez sodnega procesa. Obe strani poleg vojakov v ujetništvu zadržujeta tudi civiliste.

AI je ob tem na obe strani naslovila poziv, naj svojim borcem posredujeta, kakšne posledica ima trpinčenje ujetnikov v skladu z mednarodnim pravom in naj odgovorne postavita pred roko pravice.

Od začetka krize na vzhodu Ukrajine pred skoraj 13 meseci je doslej umrlo najmanj 6250 ljudi, skoraj dva milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.