Svet

Velika Britanija bi reformirala EU

STA
22. 5. 2015, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Britanski premier David Cameron je danes ob robu vrha vzhodnega partnerstva v Rigi sprožil pogovore o reformi EU. "Danes bom začel pogovore s kolegi voditelji o reformi EU in njenem odnosu z Veliko Britanijo," je dejal. Ob tem je ocenil, da ti pogovori ne bodo ne lahki ne hitri.

Reuters

"Ko sem se nazadnje sestal z evropskimi voditelji, sem upal, da bom lahko omogočil Britancem odločanje o članstvu Velike Britanije v EU. Zdaj je jasno, da referendum zagotovo bo," je dejal Cameron.

Cameron bo v sklopu prizadevanj za reformo unije v prihodnjem tednu obiskal Berlin in Pariz.

V EU poudarjajo, da so doslej o britanskih zahtevah brali v medijih, a da še nimajo nobenih uradnih predlogov, tako da za zdaj ni točno jasno, kaj želi Cameron.

Med članicami obstaja po neuradnih informacijah močna volja, da Velika Britanija ostane v klubu, seveda pa so določene meje, na primer nedotakljivost temeljnih svoboščin, vključno s prostim gibanjem oseb.

Cameron lahko pričakuje naklonjenost svojim zahtevam po rezanju birokracije, tudi v prizadevanjih za omejitev socialnega turizma, na primer z določitvijo roka, v kolikšnem času po prihodu v članico lahko tuji državljani uveljavljajo pravico do socialnih ugodnosti.

Ni pa v EU nikakršne želje po spreminjanju pogodbe, saj nihče ne želi odpirati Pandorine skrinjice.

Konkretnejša razprava o britanskih predlogih za reformo EU se sicer pričakuje na junijskem vrhu unije v Bruslju.