Svet

Merkel: Glede Grčije še veliko dela; Cipras optimističen

STA
22. 5. 2015, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je po približno dveurnih četrtkovih pogovorih z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom danes v Rigi ocenila, da je v pogajanjih posojilodajalcev z Grčijo še veliko dela. Cipras je optimističen, da bo mogoče najti vzdržno rešitev brez ponavljanja napak iz preteklosti.

Reuters

Nemška kanclerka je pogovore, ki so potekali v četrtek zvečer, opisala kot zelo prijateljske in konstruktivne, a obenem izpostavila, da je treba nadaljevati delo s tremi institucijami, Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom. "Dela je še veliko," je dejala.

Nemčija in Francija sta po njenih besedah Grčiji in grškemu premierju ponudili pomoč. A jasno je, da je treba dogovor doseči s tremi institucijami ter da je treba delati zelo zelo intenzivno, je še poudarila Merklova.

Grški premier je optimističen, da bo mogoče najti vzdržno rešitev za finančne in gospodarske težave njegove države, ne da bi pri tem ponavljali napake iz preteklosti. Tudi Cipras je pogovore označil za zelo konstruktivne, vzdušje kot zelo dobro in prijateljsko.

V Atenah so medtem ocenili, da pričakujejo dogovor Grčije in mednarodnih posojilodajalcev o reformah v zameno za naslednji finančni obrok v desetih dneh. Izpostavili so še, da sta Merklova in Hollande izrazila pripravljenost, da osebno pomagata pri iskanju dogovora.