Svet

Freedom House ugotavlja vse bolj omejeno medijsko svobodo po svetu

STA
29. 4. 2015, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriška organizacija Freedom House v letošnjem poročilu o medijski svobodi po svetu ugotavlja, da je ta vse bolj omejena, saj so novinarji pod udarom na treh frontah. Vlade zlorabljajo protiteroristične zakone, kriminalci in teroristi so vse bolj brezobzirni, lastniki pa izvajajo pritiske za svoje politične in gospodarske interese.

Arhiv Svet24

Freedom House ugotavlja, da le 14 odstotkov svetovnega prebivalstva živi v državah, kjer so mediji svobodni. Najbolje je v Evropi, čeprav je Evropa kot regija od lanskega poročila doživela drugi največji padec.

Raziskava zajema 199 držav, ki dobijo točke od 0 do 100, pri čemer večje število točk pomeni manj medijske svobode. Na vrhu sta Norveška in Švedska z desetimi točkami, na dnu pa je Severna Koreja s 97 točkami.

Slovenija je s 25 točkami na 41. mestu. Od lanskega poročila je pridobila eno točko ter nazadovala za dve mesti. Slovenija je 24 točk zbrala tudi leta 2013, od leta 2010 naprej pa po vrsti 25 točk. Med 42 evropskimi državami je Slovenija v zlati sredini na 24. mestu, ki si ga deli z Litvo in Ciprom.

Kljub nazadovanju pa Slovenija ostaja med 63 državami sveta, ki uživajo v svobodnem tisku. Freedom House glede na točke države razdeli v tri skupine - svobodne, deloma svobodne in nesvobodne. Deloma svobodnih je 71 držav, nesvobodnih pa 65.

ZDA ostajajo med svobodnimi, Kitajska pa med nesvobodnimi, skupno pa jima je to, da sta obe padli na lestvici. Kitajska zaradi zategovanja nadzora nad mediji, ZDA pa med drugim zaradi nasilja nad novinarji med lanskoletnimi rasnimi nemiri v Fergusonu.

V Aziji in na tihomorskem območju le pet odstotkov prebivalstva uživa v svobodnih medijih, na Bližnjem vzhodu in severu Afrike pa je položaj katastrofalen, saj se s tem lahko ponašata le dva odstotka prebivalstva.

Položaj se je poslabšal tudi v Rusiji, poleg nje pa med drugim še v Srbiji, Alžiriji, Siriji, Nigeriji in Etiopiji. Na dnu lestvice pa Pjongjang dohitevajo Uzbekistan, Turkmenija, Belorusija, Kuba, Iran in tokrat prvič tudi Krim.