Svet

Moscovici: Nujna je čimprejšnja sklenitev dogovora z Grčijo

STA
29. 4. 2015, 17.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pozdravlja spremenjeno ekipo grških pogajalcev v pogajanjih z mednarodnimi posojilodajalci glede pomoči, vendar opozarja, da je čimprejšnja sklenitev dogovora nujna. Medtem pa grški finančni minister Janis Varufakis poudarja, da je še vedno pristojen za pogajanja.

STA

Moscovici je danes zavrnil namigovanja, da obstajajo načrti o izstopu Grčije iz območja evra, saj da si EU želi njenega obstanka v EU. "Želim si rezultatov. Poudarjam pa, da pogajanja, ki potekajo nekoliko bolj v pozitivni luči, še niso končana," je poudaril Moscovici.

Po njegovem mnenju je spremenjena grška ekipa pogajalcev veliko bolj koherentna in pripravljena za pogajanja o nekaterih reformah. Varufakis je bil namreč glavni grški pogajalec v pogajanjih o novem dogovoru o pomoči, vendar ga je premier Aleksis Cipras pred dnevi postavil na stran. Imenoval je namreč novo pogajalsko ekipo pod vodstvom državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Euklida Cakalotosa.

Medtem pa je grški finančni minister v pogovoru za nemški tednik Die Zeit, ki bo v celoti objavljen v četrtek, dejal, da je še vedno pristojen za vodenje ekipe pogajalcev. "Še vedno sem odgovoren za pogovore z evroskupino," je poudaril Varufakis.

Cipras je pred volitvami Grkom obljubljal konec bolečega varčevanja in evropskega diktata, a se je kmalu soočil s popolnoma drugačnimi povolilnimi okoliščinami. V Bruslju in drugih evropskih prestolnicah za grške ideje niso pokazali posluha, zato Atene v zadnjih dneh iščejo nove rešitve za krpanje proračunske luknje.

Grčija pa nujno potrebuje novo finančno pomoč, saj mora v prihodnjih tednih poplačati imetnike državnih obveznic in druge obveznosti, vključno z 950 milijoni evrov, ki jih mora maja vrniti Mednarodnemu denarnemu skladu, za plače v javnem sektorju in pokojnine pa potrebuje 1,7 milijarde evrov.