Črna kronika

Višje sodišče oprostilo trojico obtoženih za smrt dečka v mariborskem kopališču

Gabrijel Toplak/sta
29. 4. 2015, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mariborsko višje sodišče je potrdilo na prvi stopnji izrečene oprostilne sodbe trojici obtoženih domnevne odgovornosti za smrt dečka v mariborskem kopališču Pristan in obenem zavrnilo pritožbo državne tožilke kot neutemeljeno ter potrdilo sodbo okrožnega sodišča.

sta

Aprila lani so plavalnemu vaditelju Jerneju Lorbku, lastniku podjetja Kiki organizacija Kristijanu Habjaniču in direktorju Športnih objektov Maribor Antonu Knezu izrekli oprostilno sodbo. Sodnica je presodila, da ni dokazov, ki bi kazali na njihovo krivdo za dečkovo smrt.

Nezgoda, ko so v bazenu po plavalnem tečaju v pokritem kopališču Pristan pred petimi leti našli utopljenega šestletnega Marcela Klinca, je bila tudi po ocenah sodnega izvedenca le »zaporedje nesrečnih naključij«. Tožilstvo, ki je Lorbku kot dečkovemu plavalnemu vaditelju očitalo povzročitev smrti iz malomarnosti, Habjaniču in Knezu pa zaradi domnevno neustrezne organizacije plavalnega tečaja povzročitev splošne nevarnosti, se je na sodbo pritožilo. Zahtevalo je bodisi obsodilno sodbo ali ponovitev sojenja pred novim sodnim senatom. A višje sodišče ni ugodilo pritožbi.

sta

»Iz navedb obrazložitve sodbe Višjega sodišča v Mariboru izhaja, da iz pritožbenih navajanj državne tožilke ne izhaja nič, kar bi lahko povzročilo dvom v pravilnost na prvi stopnji ugotovljenega dejanskega stanja,« je pojasnil vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa. Za obrambo je bila odločitev višjega sodišča pričakovana. »Izvedenec, ki je bil v tem postopku postavljen, je ugotovil, da se obdolženim dejansko ne more očitati nikakršna kršitev dolžnostnih ravnanj, ker naj bi bila smrt posledica nekih nesrečnih naključij. Vzročna zveza torej ni bila podana in tako je bil pričakovan razplet oprostilna sodba,« je pojasnila odvetnica prvoobtoženega Lorbka Tea Mlinar Kovačič in ponovila, da na plavalnem tečaju niso bile prisotne učiteljice.

»Deček, ki se je utopil, je bil takrat zaupan v varstvo in vzgojo šoli. Ta pa bi po predpisih morala zagotoviti obvezno navzočnost učiteljic, kar se ni zgodilo,« je dodala Mlinar Kovačičeva. To se je medtem že spremenilo, saj morajo biti zdaj na plavalnih tečajih za osnovnošolce, ki jih financira mariborska občina, ob bazenih stalno tudi učitelji. Šestletni deček se je ponesrečil med obiskom plavalnega tečaja, ki ga je v Pristanu pripravila njegova osnovna šola. Ko je bilo plavalne ure že konec, so ga njegovi sošolci opazili na dnu bazena. Kljub nudeni prvi pomoči je deček pozneje v bolnišnici umrl.