Svet

Nemške pokojnine se bodo občutno povišale

STA
29. 4. 2015, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Krepitev nemškega gospodarstva se bo odrazila tudi v pokojninah, saj se bodo te od julija dalje v skladu z današnjo odločitvijo nemške vlade za dobrih 20 milijonov nemških upokojencev povprečno povišale za dva odstotka. Na zahodu Nemčije bodo upokojenci dočakali 2,1-odstotno povišanje pokojnin, na vzhodu pa 2,5-odstotno.

Arhiv Svet24

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bodo tako nemški upokojenci z 900 evri pokojnine na zahodu prejeli od 1. julija dalje 18,90 evra več, na vzhodu pa 22,5.

Lani so se pokojnine v Nemčiji na zahodu povečale za 1,67 odstotka, na vzhodu pa za 2,53 odstotka. Razlika v odstotkih zvišanja odseva razliko v povprečni plači ob združitvi Nemčij leta 1990. Vzhodni Nemci sicer trdijo, da je že zdavnaj prišel čas za popolno enakost.

Nemška ministrica za socialo Andrea Nahles (SPD) je ob tem danes dejala, da se je v zadnjih desetletjih ohranilo načelo, da pokojnine sledijo višanju plač. "Rekordna zaposlenost in višje plače skrbijo za zanesljivo in stalno financiranje pokojnin," je dejala.

Upokojenske organizacije so sicer opozorile, da v prihodnosti ne gre računati na veliko tovrstnih povišanj in da se zmanjšuje kupna moč nemških upokojencev.