Slovenija

Krčenje pravic delavcev

Janja Ambrožič
29. 4. 2015, 19.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sindikati opozarjajo na zmanjševanje pravic zaposlenih. »Trenutno je najbolj na udaru dodatek na delovno dobo, ki ga skušajo nižati v vseh panožnih kolektivnih pogodbah, delodajalci hočejo, da se upošteva delovna doba zgolj pri zadnjem delodajalcu,« opozarja Igor Iljaš, sekretar regijske organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Janja Ambrožič

To se najbolj pozna pri starejših delavcih, ki imajo 30 let in več delovne dobe, pri zadnjem delodajalcu pa samo pet. »Pri plači se to pozna od 100 do 150 evrov,« je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Iljaš in dodal, da je zakon o delovnih razmerjih iz leta 2013 omogočil, da se del pravic delavcev prenese v kolektivne pogodbe, vendar pa kar nekaj dejavnosti le-teh še nima (kemijsko-gumarska industrija, gradbeništvo, cestni transport, komunala, varovanje, živilska industrija).

Omenjeni zakon delodajalcem omogoča tudi lažje odpuščanje. »To se je v lanskem letu že začelo poznati, čeprav kakšnih večjih odpuščanj pri nas nismo zaznali. Izjema je stečaj zadnjega večjega gradbinca v regiji – Begrada, ki se je lani avgusta v celoti sesul, brez zaposlitve je ostalo 140 ljudi. Tem smo stali ob strani in spremljali stečajne postopke. 6. maja bo prva dražba premoženja bivše družbe Begrad Gradnje. Upam, da bo uspela in da se bodo začele poplačevati terjatve zaposlenih.«

Sekretar je izpostavil tudi pritiske, da bi se plače dvignile, saj se je z zmanjševanjem števila zaposlenih obseg dela na posameznika povečal, plače pa so ostale na isti ravni kot pred nastopom krize.»Po prvomajskih praznikih se začne kampanja ZSSS za spremembo zakona o minimalni plači, s katero skušamo doseči spremembo odstavka, ki govori o vsebini minimalne plače. S tem naj bi se dodatki, ki predstavljajo dodatek za delo v manj ugodnem delovnem času, izvzeli iz zneska minimalne plače, kar bi se še posebej poznalo pri tistih, ki delajo izmensko ali ponoči.«

Območna sindikalna organizacija za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje je v letošnjem letu zaznala nekaj težav v sevniški družbi Linko-Plast, ki deluje v poslovalnici bivše Lisce Krmelj, delavci plač niso dobili že več kot tri mesece, problemi so tam tudi s plačilom prispevkov. »Po marčevskem zboru delavcev Term Čatež smo začeli pogovore tudi z vodstvom te družbe, tako naj bi nekatere odvzete dodatke delavcem povrnili,« je še dodal Iljaš.

Prvomajska srečanja

Območna sindikalna organizacija Dolenjske, Bele krajine in Posavja vabi na tradicionalni prvomajski srečanji na Debencu in Lisci, ki bosta 1. maja ob 11. uri; na prvi bo slavnostni govornik sekretar ZSSS Goran Lukič, na drugi pa sevniški župan Srečko Ocvirk. Že danes bo na mejnem prehodu Obrežje srečanje ZSSS in Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške, predsednika Dušan Semolič ter Mladen Novosel bosta podpisala skupno izjavo o davčni pravičnosti. Na prvomajski sindikalni tabor pri Miklavžu na Gorjancih pa vabi Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, na prireditvi, ki se bo začela ob 12. uri, bodo spregovorili: predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost Roman Šuen, organizacijski sekretar Solidarnosti Albert Pavlič in predsedniki območnih sindikatov.

Na Debencu bodo podelili tudi sindikalna priznanja, ki jih bodo prejeli: Angela Smrekar (do upokojitve predsednica sindikata CGP Novo mesto), Srečko Krese (predsednik sindikata Akripol Trebnje), Teja Leben (predsednica sindikata občine Brežice), Mojca Brinovec (predsednica sindikata Kostak Krško), Velinka Vujasin (blagajničarka sindikata Dana Mirna).