Svet

Množične vojaške vaje v Venezueli, parlament Maduru podelil posebna pooblastila

B.K.
16. 3. 2015, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V velikih 10-dnevnih obrambnih vojaških vajah, ki bodo potekale po vsej Venezueli bo sodelovalo skoraj 100.000 vojakov. Vojaške vaje so bile organizirane zaradi strahu pred vojaško intervencijo Združenih držav Amerike v Venezueli. Povod za strah je sklep Washingtona, ki je uvedel nove sankcije proti Venezueli, to južnoameriško državo pa je označil tudi za državno nevarnost.

Reuters

Venezuelski obrambni minister general Vladimir Padrino Lopez je oznanil, da so se obrambne vojaške vaje začele v soboto. Dodal je, da so sankcije ZDA neposredna nevarnost za Venezuelo, zaradi česar mora državna vojska biti pripravljena boriti se za neodvisnost.

Večina vojaških manevrov bo izvedena južno od glavnega mesta Caracas, preostanek vaj pa bo potekal na naftnih območjih, kot je denimo karibska obala.

Vojska bo med drugim testirala svojo zračno obrambo in protiletalske sisteme.

Ameriško-venezuelski odnosi so se znova oslabili prejšnji teden, po tem ko je ameriški predsednik Barack Obama podpisal odredbo o uvedbi sankcij proti venezuelskim uradnikom, ki naj bi sodelovali pri kršitvah človekovih pravic. Izjavil je tudi, da Venezuela predstavlja grožnjo nacionalni varnosti ZDA.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je na sankcije in obtožbe odgovoril, da ZDA poskušajo uničiti njegovo vlado in, da posegajo v notranjo politiko Venezuele. Unija južnoameriških držav UNASUR sicer v sporu močno podpira Venezuelo.

Reuters

Venezuelski parlament pa je medtem v nedeljo sprejel Zakon o boju proti imperialističnim silam, ki zagotavlja predsedniku Maduru posebna pooblastila, da bi z njimi lažje zagotovil mir in stabilnost v državi.

V skladu z odobrenim zakonom lahko venezuelski predsednik izdaja pravnomočne predsedniške odloke za zagotavljanje suverenosti, ozemeljske integritete in za varovanje ljudi pred vmešavanjem tujih sil. Zakon je prav tako namenjen krepitvi povezav s tujimi partnerji za zaščito latinskoameriške suverenosti.

Zakon je potrdil parlament, v katerem ima večino Madurova Združena socialistična stranka Venezuele.