Svet

Zaradi suma korupcije odstopil finančni minister

STA/J.P.
16. 3. 2015, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Romunski finančni minister Darius Valcov je v nedeljo odstopil zaradi obtožb o korupciji. Tožilstvo ga preiskuje zaradi suma, da je v letih od 2010 do 2013, ko je bil župan mesta Slatina, prejel dva milijona evrov podkupnine.

Arhiv Svet24

Socialdemokratski premier Victor Ponta je potrdil njegov odstop in napovedal, da bo njegovega naslednika imenoval v prihodnjih dneh.

Valcov je položaj prevzel decembra lani, nedavno pa je predstavil predlog nove davčne zakonodaje, ki naj bi do konca meseca prišla v parlament. Cilj sprememb zakonodaje je zmanjšati davčne obremenitve, s čimer naj bi spodbudili počasno rast romunskega gospodarstva.

Valcov je osumljen, da je prejel podkupnino v zameno za pomoč zasebnemu podjetju pri pridobitvi pogodb na javnih razpisih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Romuniji so v zadnjih letih zaradi korupcije preiskovali vrsto politikov in visokih državnih funkcionarjev in prav to je verjetno predsednika države Klausa Iohannisa spodbudilo, da je Valcova pozval k odstopu, preden bi škandal zamajal vlado.

"V luči preiskave protikorupcijskega tožilstva proti finančnemu ministru Dariusu Valcovu pričakujem njegov odstop, saj njegova prisotnost spodkopava kredibilnost vlade," je dejal Iohannis in pozval premierja Ponto, naj začne postopke, potrebne za njegovo odstavitev s položaja, če bo to potrebno.