Svet

Rusija obeležuje prvo obletnico pridružitvenega referenduma na Krimu

B.K.
16. 3. 2015, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

16. marca leta 2014 se je na takrat ukrajinskem Krimu odvil referendum, ki je polotok po 60 letih znova pridružil Rusiji.

Reuters

Krimske regionalne oblasti, po strmoglavljenju ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča v začetku leta 2014, niso hotele priznati nove ukrajinske vlade. Namesto tega so razpisale referendum, na katerem se je več kot 96 odstotkov volivcev odločilo za prekinitev vezi z Ukrajino in ponovno pridružitev Rusiji.

Reuters

Ruska aneksija Krima je spremenila pravila igre v svetovni geopolitiki. Po prvih zgroženih odzivih Združenih držav Amerike, da se Rusija poslužuje načinov iz 19 stoletja, je kmalu tudi zahod preklopil na odprto, grozečo hladnovojno strategijo masovnega oboroževanja in govora o vojni.

Severnoatlantska vojaška zveza NATO je začela z masovnim oboroževanjem evropskih držav, ki mejijo na Rusijo, predvsem Litve in Poljske, kamor že nekaj časa tovorijo ameriške tanke Bradley in Abrams. Vse več je vojaških vaj ob mejah, tako na strani Rusije, kot recimo Norveške, prav tako pa so začeli ruski bombniki in lovci patruljirati ob zračnih mejah z državami Evrope in ZDA.

Reuters

V prihajajočem dokumentarnem filmu »Krim. Pot nazaj domov«, ruski predsednik Vladimir Putin trdi, da je z aneksijo preprečil pretakanje krvi, kot ga vidimo danes na vzhodu Ukrajine. Prav tako v filmu osvetljuje politično in vojaško strategijo, ki je na koncu privedla do aneksije polotoka.

Reuters

Zahod sicer zavrača rezultate referenduma, a Putin trdi, da je bila priključitev izvedena v skladu z demokratičnimi postopki in pravili mednarodnega prava.