Svet

Ne podcenjujte Isisa

Luka Tetičkovič
28. 12. 2014, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemški novinar Jürgen Todenhöfer (74) je v islamskem kalifatu preživel deset dni. Vrnil se je z zgodbo, ob kateri se nam ježijo kocine: »Kalifat je veliko močnejši, kot si mislimo, zahodno bombardiranje njegovih pozicij pa naredi več škode kot koristi, saj Isis med lokalnim prebivalstvom uživa nezaslišano stopnjo podpore, ki se z vsako odvrženo bombo samo viša.«

Facebook

Todenhöfer je v pripravah na odhod v islamski kalifat prek družbenega omrežja Facebook pisal 80 nemškim državljanom, ki se borijo v vrstah Islamske države. Odgovor je dobil od petnajstih, eden od teh ga je povezal z Isisovim oddelkom za odnose z javnostmi, ki mu je zagotovil varnost pri delanju reportaže. Jürgen Todenhöfer, ki je v preteklosti intervjuval tudi sirskega samodržca Bašarja Al-Asada je predstavnikom Isisa resnicoljubno povedal, da njihovemu razlogu ni naklonjen, ti so to sprejeli in sklenili, da želijo, da pove zgodbo o tem, kar se dogaja, in ne mnenja, ki ga je o situaciji imel pred tem.

»Vrnil sem se zelo pesimističen,« je teh 10 dni povzel nemški novinar. Poroča, da se islamskemu kalifatu dnevno pridruži na stotine voljnih borcev z vsega sveta, ljudstvo pa ga podpira z malone ekstatičnim entuziazmom. To je zato, ker koalicija voljnih po odstavitvi iraškega samodržca Sadama Huseina v novo iraško državo ni znala integrirati sunitskega prebivalstva in je nepremišljeno dopustila, da položaje moči zasedejo predstavniki ločine šiitov.

Todenhöfer prav zaradi te poteze kritizira zahodni program bombardiranja domnevnih položajev Isisa. Na terenu je namreč ugotovil, da je Isis na te napade dobro pripravljen, njegovi borci so razpršeni po vsem mestu Mosul. Če naj bi torej bilo bombardiranje uspešno, bi mesto morali zravnati z zemljo, slednje pa bi jasno bilo kontraproduktivno. Nemški novinar spominja na neuspešno vojno proti terorizmu, ki je od svojega začetka leta 2001 dejansko povzročila njegov hud vzpon. Ravno bombardiranje, v katerem umirajo civilisti, te radikalizira do te mere, da jih porine v nedrje teroristov.

Todenhöfer še poroča, da borci Isisa pozdravljajo nestrpnost do muslimanov, ki jo na zahodu goji predvsem skrajna desnica, konkretno omenja nemške pohode tisočih proti šeriatskemu pravu. ISIS meni, da bo zmerne muslimane to potisnilo v njihovo naročje po istem ključu, kot to počne bombardiranje civilnega prebivalstva.

Isis pred novinarjem ni skrival svojih globalnih ambicij, katerih končni cilj je spreobrniti muslimane in ostale v njihovo interpretacijo korana, pri tem pa so pripravljeni usmrtiti na stotine milijonov ljudi. Iz tega izvzemajo le tako imenovane »ljudi knjige«, torej jude in kristjane. A sodeč po Todenhöferjevi izkušnji, sunitski kalifat kot državna uprava dobro skrbi tudi za zmerne muslimane, ki živijo na območjih pod njegovim nadzorom, čeprav zavrača njihove demokratične vrednote, saj po njihovem mnenju te postavljajo zakone človeka pred zakone boga.

Todenhöfer pa ni kritičen samo do vojaških posredovanj zahoda, ampak tudi do oboroževanja zmernih nasprotnikov režima Bašarja Al-Asada. Sodeč po izjavah borcev Isisa, jim zmerni borci Svobodne sirske vojske preprodajajo najkvalitetnejše orožje, ki ga je mogoče dobiti na črnem trgu. Znak tega je v preteklih dneh sestrelitev jordanskega lovca F-16, ki naj bi ga sestrelili s sodobnim protiletalskim orožjem, do katerega imajo dostop samo zmerni borci v Siriji. Po drugi strani Isis kot resnega nasprotnika razume edino sirski režim Al-Asada. Zahod se bo po Todenhöferjevem mnenju moral odločiti, ali podpira tega ali sunitski kalifat, pri tem pa se bo moral poslužiti še drugega vektorja, namreč reintegracije zmernih iraških sunitov v iraško državo.