Slovenija

Spregovorila je mama desetletnika iz Deskel, ki je bil žrtev nasilja vrstnikov

Polona Krušec
28. 12. 2014, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Otroška nadobudnost je zdrava in z njo ni nič narobe, lahko pa ta preseže meje, so si edini naši sogovorniki. Kdaj ta lahko (po)škoduje, je vprašanje, o katerem smo se poskušali pogovoriti z različnimi, posredno ali neposredno vpletenimi v zgodbo iz Deskel. Za naš časopis je spregovorila tudi mama desetletnika iz Deskel, ki je bil žrtev nasilja vrstnikov.

Arhiv Svet24

Zgodba o nasilju nad fantkom na tamkajšnji osnovni šoli je preplavila medije. Mama desetletnika nam pove, da je zanimanje javnosti za njihovo zgodbo veliko, a jih to ne moti. Po njenem mnenju pristojni, najprej omeni šolo in tamkajšnje vodstvo, nanje se je namreč obrnila ob pojavljanju težav, niso primerno ukrepali. Nevšečnosti so se namreč nadaljevale. Zaveda se, da se sprememba ne zgodi z danes na jutri, a ni čutila napredka. Celo slabše je postajalo.

Meni, da lahko veliko pomagamo mediji, zato je za nas tudi dostopna. Pove, da ne gre podcenjevati moči, ki jo imamo. Morda se bo kak starš ali pristojni, tudi na višjem nivoju, zganil, ko bo videl, da so težave, a da se jih ne zna ali ne želi reševati. Pove še, da bo potrebna strokovna pomoč, roditelji tega ne bodo zmogli rešiti sami. »Stopiti bi bilo treba skupaj, ne pa da stojimo vsak na svojem bregu,« za Svet24 pove mama Elvira. Za zdaj kaže, da to ne bo mogoče, saj so nekateri starši in njihovi otroci nedotakljivi. Vsak ščiti svojega otroka, četudi je ta storil napako oziroma ravnal napačno.

Arhiv Svet24

Njen desetletni sin je celo šolsko leto doživljal nasilne izpade svojih vrstnikov. Ne samo verbalne, tudi fizične. Približno pred dvema tednoma so dogajanja dosegla vrhunec, saj je fantek domov prišel z modricami, zaradi katerih je moral pozneje poiskati zdravniško pomoč.  

Osnovnošolec je še vedno doma. Starši se bojijo za njegovo varnost in zdravje. Trenutno z njim obiskujejo nevropediatra, saj ima še vedno glavobole. Njegova mama nam razloži, da se bodo – zaradi situacije in ker se bojijo, da ne bo nič drugače – najbrž preselili drugam. Sina bodo prepisali v novo šolo, saj druge rešitve ne vidijo. To pa pomeni, da se morajo odseliti iz Deskel. Verjetno bodo šli v Novo Gorico.

»Ta dogodek naj bo spodbuda k bolj odgovornemu upravljanju pristojnosti in moči, ki jih imajo šole.« Miha Kramli

Miha Kramli, znan terapevt, ki dela z odvisniki in mladino v težavah, pove, da naj bo ta dogodek spodbuda k bolj odgovornemu upravljanju pristojnosti in moči, ki jih imajo šole. Doda, da se vedno bolj dogajajo hude objestnosti med mladino. Ti delujejo po instinktu, ki se hrani iz nevarnosti, in ne iz vrednot, ki jih postavi zdrava vzgoja, ki je slonela na pravilih. Otroci, ki delujejo po instinktu, se hranijo s tveganji, ta pa iščejo na vsakem koraku. To vodi k tovrstnim objestnostim.

Govorili smo tudi z ravnateljem. Razložil je, da je konec preteklega tedna izredni sestanek, na katerem je bilo zbrano vodstvo šole, starši in policist, morda le sprožil korak naprej. Po njegovem mnenju je najpomembnejše, da starši ne zagovarjajo svojih otrok za vsako ceno, ampak se postavijo v bran pravici in dostojnemu ravnanju. Naslednji korak je, da se zgradi most med njimi in šolo in da skupaj poskušajo dogajanje spraviti v normalne tirnice. Na nivoju šole se bodo zdaj povezovali s strokovnjaki, ki jim bodo poskušali situacijo in možne rešitve prikazati z vseh vidikov. Ozaveščanje in širši vpogled na dogajanje bosta morda prinesla spoznanje, kdo je ravnal napak in kako to popraviti.