Svet

Francoski tabloid kaznovan, ker je razkril spolno usmerjenost desničarskega politika

M.J.
24. 12. 2014, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sodišče v Parizu je danes odredilo, da mora tabloid Closer plačati 20.000 evrov odškodnine visokemu funkcionarju desničarske Nacionalne fronte zaradi vdora v zasebnost. Revija je razkrila njegovo istospolno usmerjenost.

actsoftheapostasy.wordpress.com

Tabloid je ta mesec na štirih straneh objavil na Dunaju posnete fotografije podpredsednika stranke Floriana Philippota s "televizijskim novinarjem", ki je bil predstavljen kot njegov fant. Njegov obraz je bil zamegljen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Objava fotografij je sprožila veliko ogorčenje, saj v Franciji zasebno življenje politikov velja za sveto, čeprav se to počasi spreminja.

Closer je pred meseci razkril tudi afero predsednika Francoisa Hollanda z igralko Julie Gayet, zaradi česar se je kasneje razšel z dolgoletno partnerko Valerie Trierweiler.

Sodišče je tudi odločilo, da mora revija objaviti sodbo na naslovnici in plačati Philippotu 3500 evrov sodnih stroškov.

Philippotov odvetnik Gregoire Lafarge je na sodišču trdil, da revija ni delovala v interesu javnosti, ampak je bil njen namen zgolj zaslužek. "Gospod Philippot velja za javno osebnost, vendar ni slaven in je vedno pojasnjeval, da je spolna usmerjenost intimna zadeva," je dejal.

"Razkriti nekoga je stigmatiziranje. Po spolni usmerjenosti, kaj bomo spravili ven v javnost - veroizpoved, zdravje?" se je vprašal odvetnik, ki je v imenu svoje stranke zahteval 50.000 evrov odškodnine.

Odvetnica tabloida pa je trdila, da je revija razkrila informacijo, ki je bila v javnem interesu. Spomnila je, da je Philippot visok član Nacionalne fronte, ki je bila močno razdeljena glede vprašanja porok istospolnih partnerjev.