Slovenija

Kaj slovenskemu zdravstvu prinaša leto 2015

Marija Šelek
24. 12. 2014, 21.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po stotih dnevih ministrovanja predstavila dozdajšnje aktivnosti in razkrila prednostne naloge leta 2015. Gradnja desetih urgentnih centrov po Sloveniji z 42 milijoni evrov evropskih sredstev in 7 milijoni slovenske udeležbe se bo nadaljevala, zgodba z ljubljansko urgenco pa se bo očitno še vlekla.

Arhiv Svet24

Medtem ko smo za regionalne urgentne centre lahko zelo optimistični, pa smo lahko glede gradnje ljubljanske urgence zelo zadovoljni, če se bo ta zaključila čez tri leta. Danes zjutraj je že potekel rok za oddajo ponudb za gradnjo ljubljanske urgence, postopek izbire bi moral biti zaključen na začetku prihodnjega leta – seveda če ne bo zapletov z razpisi in pritožbami. »Upam, da bo vse potekalo v rokih, da nevzdržne razmere čim prej odpravimo,« je povedala ministrica.

Zaradi zapletov in predolgega poteka sanacije vodovoda na Onkološkem inštitutu Ljubljana je ministrica naročila neodvisen pregled projektne dokumentacije. Ko se bo zaključil omenjeni postopek, ocene in pogajanja, lahko začnemo odštevati 18 mesecev – kar naj bi bil po napovedih Milojke Kolar Celarc realen rok za dokončanje sanacije vodovoda.

»Upam, da bo vse potekalo v rokih, da nevzdržne razmere čim prej odpravimo.« Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc

»Veseli me, da lahko povem, da se situacija glede financiranja zdravstvenega varstva izboljšuje. Leta 2014 bomo dodatno financirali širitve programov v vrednosti 9 milijonov evrov, od tega za skrajšanje čakalnih dob 1,2 milijona evrov,« je še dejala ministrica.

Dodatnih 63,5 milijona evrov bo na voljo za nadaljnje skrajševanje čakalnih dob, draga bolnišnična zdravila, zahtevnejšo obravnavo v ambulantno-bolnišnični dejavnosti, plačilo raka po realizaciji, boljše vrednotenje transplantacij srca, širitev programa možganske kapi in določene dejavnosti na primarnem nivoju. Med drugim bo povečan tudi program za radioterapijo in forenzično psihiatrijo, povečana pa bodo tudi sredstva za referenčne ambulante. Samo leta 2015 načrtujejo 150 dodatnih referenčnih ambulant za oskrbo in obvladovanje kroničnih bolnikov, kar pomeni tudi dodatno kadrovsko dopolnitev z višjimi medicinskimi sestrami.

Na ministrstvu že aktivno delujejo v smeri razbremenjevanja družinskih zdravnikov, saj so ti bolj obremenjeni, kot so v povprečju drugje po Evropi. Povečali bodo število specializacij in omogočili tudi zdravnikom brez specializacije, da izvajajo pomoč na primarni ravni, na tak način pridobivajo izkušnje in razbremenijo družinske zdravnike. »Naš cilj je, da bi v petih letih razbremenili družinske zdravnike s 1800 na 1500 pacientov.« Tako bi se čas za posameznega pacienta povečal in s tem izboljšala kakovost obravnave. 

»Slovenski družinski zdravniki so preobremenjeni. Naš cilj je, da bi jih v petih letih razbremenili s 1800 na 1500 pacientov.« Milojka Kolar Celarc

Glavna naloga ministrstva v prihodnjem letu je priprava krovnega dokumenta z imenom Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015–2020, katerega cilj je ugotoviti, kakšno zdravstvo želimo in smo ga sposobni financirati. Ob tem bodo izpeljali tudi samostojno študijo, v kateri bodo analizirali vse izdatke slovenskega zdravstva in jih primerjali z drugimi državami. Končni cilj krovnega dokumenta je zagotoviti boljše zdravstveno stanje prebivalstva, zmanjšati neenakosti v zdravju, zagotoviti boljšo zdravstveno oskrbo, zagotoviti zdrav način življenja čim dlje v starost in izboljšati aktivno upravljanje z zdravjem. »Ključni cilj je vsem Slovenkam in Slovencem zagotoviti prave, varne in kakovostne zdravstvene storitve po načelu solidarnosti, enakosti in dostopnosti,« je povedala ministrica.

V pripravi je tudi resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje za obdobje 2015 do 2023, katere ključni cilj pa bo zaustavitev trenda naraščanja debelosti in zaustavitev kroničnih bolezni, kot je sladkorna bolezen. Še posebej se bodo v naslednjem letu s posebnimi programi osredotočali na ozaveščanje ljudi o zdravem načinu življenja, prehrani, škodljivosti pomanjkanja telesne aktivnosti. O ponovnem predlogu davka na sladke pijače, ki je pred kratkim padel v vodo, ne razmišljajo.