Svet

Italija v začasno nacionalizacijo največje evropske jeklarne

STA/M.J.
24. 12. 2014, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Italijanska vlada je danes sprejela sklep o začasni nacionalizaciji problematične jeklarne Ilva. Ta se je v zadnjih letih soočala s številnimi obtožbami zaradi hudega onesnaževanja okolja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Acroni.si

Jeklarna, ki stoji v mestu Taranto na jugu države in zaposluje več kot 14.000 ljudi, bo v skladu z danes sprejetim odlokom vlade nacionalizirana. Država naj bi sicer postala lastnica le začasno, saj je v najkasneje treh letih predvidena njena odprodaja.

"Intervencija države je nujna za rešitev jeklarne," je na novinarski konferenci poudaril italijanski premier Matteo Renzi. Vlada bo imenovala tri osebe, ki bodo zadolžene za preobrat v poslovanju jeklarne. Ta proces naj bi trajal "najmanj 18 in največ 36 mesecev".

"Vesel božič prebivalcem Taranta, mesta, ki ga je politična sfera ignorirala in poniževala. Naša naloga je, da popravimo krivice iz preteklosti," je povedal Renzi.

Ilva je največja jeklarna v Evropi, vlada pa želi preprečiti njeno zaprtje. To bi namreč ogrozilo delovna mesta in italijansko gospodarstvo stalo milijarde evrov.

Italijanska sodišča so lastnike tovarne, družino Riva, spoznala za krive kršitev okoljske zakonodaje, nakar je lani poleti vlada prevzela upravljanje jeklarne. Družina Riva je sicer že napovedala izpodbijanje vladnih načrtov o nacionalizaciji.

Izpuste iz tovarne krivijo za povečanje števila rakavih obolenj in bolezni na dihalih v Tarantu ter za onesnaženje zemlje in vode. Vlada je z odlokom danes namenila tudi do 30 milijonov evrov sredstev za center regije Puglia za zdravljenje raka, še posebej pri otrocih. Sredstva bodo uporabljena tudi za očiščenje mestnega pristanišča.

Ilva trenutno proizvaja na približno polovici svoje proizvodne zmogljivosti 11 milijonov ton jekla letno. K temu jo silita šibko povpraševanje in visoke zaloge v Evropi.

Evropska okoljska agencija EEA je tovarno razglasila za enega od 30 največjih industrijskih onesnaževalcev v Evropi.