Svet

Nič ne bo delal, dobil pa bo 758 tisoč evrov!

G.G.
5. 12. 2014, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Herman Van Rompuy se je pred dnevi poslovil s položaja predsednika Evropskega sveta. 67–letni Belgijec se bo zdaj upokojil in v miru posvetil haikujem. Bo težko preživel s pokojnino? Le če bo ekstremno zapravljiv, saj bo v prihodnjih treh letih prejel še 758 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja.

Reuters

Če smo danes že pisali o plači predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza, poglejmo še, kako bo v jeseni svojega življenja finančno preskrbljen zdaj že bivši predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Da se bo lažje vklopil v življenje »navadnih smrtnikov«, bo bruseljski veljak še do decembra 2017 prejemal 55 odstotkov osnovne plače, ki jo je imel kot predsednik Evropskega sveta. Vsako leto bo tako dobil dobrih 252 tisoč evrov, poroča britanski Telegraph.

Ob slovesu je dobil še enkratno plačilo v višini 26.500 evrov, ob tem pa bo kot »navaden upokojenec« še do konca življenja mesečno prejemal evropsko pokojnino v višini 5500 evrov.

Van Rompuy, ki so ga večkrat kritizirali zaradi medlih nastopov v času najhujše krize v EU, je bil že v preteklosti deležen kritik zaradi razsipnega življenja. Med drugim je pet službenih limuzin uporabljal za prevoz članov svoje družine.