Svet

Ustavili vlak na liniji Beograd-Bar in iz njega izvleka skupino 18 Bošnjakov

STA/M.J.
5. 12. 2014, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policiji v BiH in Srbiji sta danes v skupni operaciji aretirali 15 domnevnih vojnih zločincev, ki jim očitajo ugrabitev in umor 20 potnikov z vlaka v kraju Štrpci blizu Višegrada februarja 1993. Deset osumljencev so prijeli v BiH, pet v Srbiji. Med prijetimi naj bi bila po poročanju medijev najmanj dva policista iz Republike srbske.

Arhiv Svet24

Primer Štrpci je bil predmet obravnave na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pripadniki paravojaške enote bosanskih Srbov, t. i. Maščevalci, so pod vodstvom Milana Lukića 27. februarja v kraju Štrpci ustavili vlak na liniji Beograd-Bar in iz njega izvleka skupino 18 Bošnjakov, Hrvata in človeka, katerega poreklo ostaja neznanka. Ugrabljene so blizu Višegrada okradli in umorili. Najstarejša žrtev je imela 59, najmlajša 16 let.

Lukića so leta 2012 na haaškem sodišču obsodili na dosmrtno ječo, a ne za zločin v Štrpcih. Za ta zločin so doslej obsodili le Srba Nebojšo Ranisavljevića. Črnogorsko sodišče mu je leta 2002 prisodilo 15 let zapora.

Srbski pravosodni minister Nikola Selaković je današnje aretacije že pozdravil.