Svet

Renzi arogantno nad protestnike

STA/B.K.
26. 10. 2014, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Italijanski premier Matteo Renzi kljub nasprotovanju številnih Italijanov vztraja pri uresničitvi reformnih ukrepov na področju trga dela. Dan po protestih v Rimu, na katerih je skoraj milijon ljudi protestiralo proti napovedanim ukrepom vlade, je Renzi na javni tribuni v Firencah kritike reform arogantno primerjal z godrnjavimi upokojenci.

Wiki

"Vztrajanje pri zakonu iz leta 1970 je tako kot uporabljati iPhone in se pri tem spraševati kje lahko vtaknem kovanec v telefon,« je arogantno dejal Renzi. Omenjeni zakon sicer ščiti delavce pred izkoriščanjem, kar je za italijanskega premierja očitno staromodno.

"Ko se odpre novo gradbišče, se okoli njega nemudoma zberejo upokojenci, ki odkimavajo z glavami rekoč, 'tako se ne da narediti'," se je na sobotni množični protest odzval Renzi. Izjavo je sicer dal na srečanju poslovnežev v Firencah, v družbi, ki nima stika z realnostjo delavskega razreda.

K sobotnemu protestnemu shodu v rimski prestolnici, ki naj bi se ga po ocenah organizatorjev udeležilo skoraj milijon protestnikov iz vse Italije, je pozval največji italijanski sindikat CGIL. Protest je bil uperjen proti napovedanim reformnim ukrepom, ki med drugim predvidevajo lažje odpuščanje zaposlenih.