Zanimivosti

Toja Černe: Za lokostrelstvo živim

Sašo Avramovič
26. 10. 2014, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Toja Černe in Slavko Turšič dosegata uspehe tako v Sloveniji kot v tujini. Z njima smo se pogovarjali o njunih začetkih, treningih, lokostrelskih disciplinah …

Osebni arhiv Toje Černe in Slavka Turšiča

Slavko, vaš zadnji velik uspeh se je zgodil septembra, ko ste na evropskem prvenstvu v 3D-lokostrelstvu v Talinu v sestavljenem loku osvojili zlato medaljo. Je bila konkurenca močna?

Da, zadnja leta se je konkurenca v 3D-disciplini zelo povečala. Vrh 3D-discipline v Evropi je precej širok. Praktično od osmine finala naprej ne smeš narediti več napake. 

Osebni arhiv Toje Černe in Slavka Turšiča
Toja, tudi vi ste pred kratkim, avgusta, osvojili zlato medaljo. To se je zgodilo na svetovnem prvenstvu v poljskem lokostrelstvu v Zagrebu v sestavljenem loku. Kako pa sicer ocenjujete svojo letošnjo lokostrelsko sezono?

Svojo letošnjo sezono bi ocenila kot zelo uspešno in predvsem kot velika odprta vrata za naprej. Zdaj vem, da s trudom, treningom in seveda tudi malce športne sreče lahko posegam po najvišjih rezultatih in sem konkurenčna najboljšim lokostrelkam na svetu. 

Na kateri uspeh ste poleg odličnega rezultata v Zagrebu še posebej ponosni v letošnji sezoni?

Zelo sem vesela tudi drugega mesta na svetovnem članskem pokalu, ki sem ga maja dosegla v Kolumbiji, ki mi je poleg še treh drugih svetovnih pokalov omogočil nastop v finalu, ki je bil cilj moje sezone in v katerem sem na koncu dosegla četrto mesto. 

Slavko, kdaj ste se pravzaprav začeli ukvarjati z lokostrelstvom in v katerih disciplinah nastopate?

Praktično sem začel streljati zelo pozno, pri 30 letih. Zdaj streljam že enajsto leto. Začelo se je kot hobi, pozneje pa preraslo v resno tekmovanje. Imam to smolo, da rad streljam, tako da streljam vse discipline; tarčno, poljsko, 3D-lokostrelstvo ... 

Katere lastnosti mora imeti dober lokostrelec, da lahko osvaja odlične rezultate?

Vztrajnost in trmo, da premaguješ dolge naporne večurne monotone treninge. Pomembna je tudi fizična kondicija, ki jo lahko vzdržuješ na različne načine, s kolesom, tekom, fitnesom ... Predvsem pa je pomembna glava. Mislim, da je to element, ki ga potrebuješ v finalnem delu. 

Toja, za zdaj nastopate v tarčnem in poljskem lokostrelstvu, v prihodnje si želite tekmovati tudi v 3D-disciplini. Kako pa je s treningi? Koliko ur na dan trenirate?

Treniram okoli tri ure dnevno. Zelo se mi zdi pomembna tudi fizična priprava, za katero približno petkrat, šestkrat tedensko skrbim v fitnesu. Skrbim tudi za prehrano, dovolj spanja ... Za lokostrelstvo živim, zato je moje življenje prilagojeno treningu in tekmam.