Slovenija

Na Ravnah med policisti panika zaradi suma ebole

G.G./STA
26. 10. 2014, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V petek so v tovornem vozilu v podjetju v Žerjavu našli dva tujca, ki sta nezakonito stopila v Slovenijo. 27-letni Nigerijec se je zelo slabo počutil, zato so ga zaradi strahu pred ebolo namestili v poseben prostor na policijski postaji na Ravnah na Koroškem.

Reuters

Ker je bil nigerijski državljan v slabem zdravstvenem stanju, so se policisti za pomoč obrnili na predstavnike Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, vendar sta delavca zdravstvenega doma odklonila prihod na kraj in obravnavo preložila na policiste, ki naj "nataknejo rokavice in dajo obolelemu lekadol", je dejal predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič.

Po treh urah je na kraj prišel šele tretji zdravstveni delavec z ustrezno zaščito, so navedli. "Po vizualnem pregledu je zdravnik ocenil, da ne gre za obolenje z ebolo, ampak drugo bolezensko stanje. Odrejena je bila izolacija osebe do dokončne potrditve diagnoze," navajajo v sindikatu.

Policisti so nato oba, tako Nigerijca kot 14-letnega Afganistanca odpeljali v Center za tujce v Postojno.

Reuters

Takšen primer se ne sme več ponoviti

Tujca sta se v Slovenijo pripeljala v tovornem delu tovornega vozila, katerega voznik je bil srbski državljan, ki je v podjetje pripeljal odpadne akumulatorje. V vozilo sta vstopila tako, da sta prerezala  pletenico in jo nato spojila, tako, da njun vstop ni bil opazen, so še sporočili s PU Celje.

V SPS opozarjajo, da mora biti zdravstveno osebje povsod seznanjeno z ustreznim načinom ukrepanja ob sumih nalezljivih bolezni, ki bo čim bolj zaščitil varnost in zdravje policistov. Petrovič še pravi, da se bodo po informacijah, ki jih ima, še v tem tednu sestali predstavniki ministrstva za notranje zadeve in za zdravje in se dogovorili, da se takšen primer ne ponovi.

Zdravstveni delavci ravnali 'korektno' in 'pravilno'

Direktor Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik pa je dejal, da je "poročilo sindikata tendenciozno in v številnih elementih netočno". Po njegovih podatkih so v zdravstvenem domu ravnali "korektno in pravilno", prav tako je korektno ravnala urgentna služba, ki so ji predali primer. V ponedeljek bodo po njegovih zagotovilih preverili, kako je "komunikacija potekala časovno". Dodatno se bo pogovoril tudi z zaposlenimi, "tako da bo zadeva čim bolj jasna", je dejal.