Slovenija

V Posavju s tržnicami do boljše oskrbe z lokalno pridelano hrano

STA/B.K.
26. 10. 2014, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Posavske občine so začele lani izvajati projekt za boljšo oskrbo domačega prebivalstva z lokalno pridelano hrano. V okviru 1,6 milijona evrov vrednega projekta Posavska špajza prenavljajo in posodabljajo šest osrednjih občinskih tržnic. Za okrepitev lokalne ponudbe pa tega nadgrajujejo s skoraj 130.000 evrov vrednim projektom Gremo na tržnico.

Za projekta, katerih partnerji so občine Sevnica, Krško, Brežice, Radeče, Kostanjevica na Krki in Bistrica ob Sotli ter Lokalna akcijska skupina Posavje so zagotovili tudi evropska sredstva. Za Posavsko špajzo 1,1 milijona evrov in za projekt Gremo na tržnico nekaj manj kot 70.000 evrov.

Po besedah vodje projekta Posavska špajza Vlaste Kuzmički z Občine Sevnica, so doslej svoje tržnice prenovili v Brežicah in Sevnici. V Bistrici ob Sotli bodo svojo odprli ob skorajšnjem martinovanju, drugje pa bodo dela skladno z načrtom projekta končali najkasneje do junija prihodnje leto.

Ker se partnerji projekta zavedajo, da samo prenova tržnic ne bo dovolj, želijo po besedah vodje projekta Gremo na tržnico Darje Planinc z Regionalne razvojne agencije Posavje oskrbo z domače pridelano hrano izboljšati tudi z okrepitvijo sedanje tovrstne ponudbe.

V tam namen so k sodelovanju povabili okoliške kmetije, zanje pripravili vse potrebne informacije, animacijsko-motivacijske delavnice, osebna svetovanja in druga izobraževanja. Dveh tovrstnih izobraževanj pa se je doslej udeležilo 70 kmetov, je še navedla Planinčeva.