Svet

Od begunke do ministrice

B.K.
6. 10. 2014, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nova švedska ministrica za izobraževanje je postala 27-letna Aida Hadžialić, ki je pri petih letih prebegnila iz vojne v Bosni in Hercegovini. "Čez noč smo morali za seboj pustiti vse - hišo, družino in prijatelje. Nekako nam je uspelo komaj zbrati denar za potovanje na Švedsko," opisuje Hadžialićeva odhod iz Bosne.

Wikipedia

Hadžialićeva, sicer diplomirana pravnica, je pred ministrsko funkcijo opravljala delo namestnice župana mesta Halmstad in to že pri 23 letih. Kot najmlajša ministrica v zgodovini Švedske bo opravljala to delo v vladi, ki jo sestavlja 12 žensk in 12 moških iz vrst stranke socialnih demokratov in stranke zelenih, vodi pa jo socialdemokrat Stefan Löfven.

Reuters

»Švedski model socialne pomoči, ki je moji družini in meni podaril drugo možnost, je imel vpliv na to, da sem kasneje postala socialni demokrat. Verjamem v idejo medsebojne pomoči ter želim skupnosti vrniti vse, kar mi je dala.«

Aida je poziv premiera Löfvena prejela iz nepoznane številke medtem, ko je zajtrkovala s svojim fantom. Najprej je mislila, da gre za šalo, a jo je Löfven uspel prepričati, da je na drugi strani res on, ter da ji čisto resno namerava dodeliti ministrsko mesto.

Hadžialićeva sicer pravi, da ne bo razočarala premierjevih pričakovanj. »Mislim, da bom dobro opravljala svojo službo. Okoli mene je sijajna ekipa ljudi. Vesela sem, da je premier prepoznal moja znanja in izkušnje. Nadejam se, da ga ne bom razočarala.«