Svet

Klovn na volitvah dobil milijon glasov

STA/J.P.
6. 10. 2014, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Brazilci so na nedeljskih volitvah v kongres znova izvolili klovna z imenom Tiririca. Prejel je milijon glasov, s čimer je zasedel drugo mesto po številu glasov med vsemi kandidati.

Tiririca je bil prvič izvoljen leta 2010 v Sao Paulu, ko je prejel največ glasov med vsemi kandidati. Volivce je očitno prepričal njegov slogan "Slabše ne more biti".

Na nedeljskih volitvah je kandidiralo pet Barackov Obam, trije Osame bin Ladni, Jezus, Čudežna Ženska, Brazilec 007 in Rambo. Poleg originalnega Tiririce se je za položaje potegovalo še pet kandidatov s tem imenom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Takrat je bil še nepismen in se je moral naučiti napisati svoje ime, da je lahko nastopil delo poslanca. V štirih letih ni nikoli stopil za govornico, je bil pa med najboljšimi po prisotnosti.

Njegov uspeh je sprožil val protestnih in norčavih kandidatur. V Braziliji lahko kandidira kdorkoli pod kakršnimkoli imenom.

Politični analitiki menijo, da so tovrstne kandidature odraz nezadovoljstva volivcev s korupcijskimi škandali in razmerami v brazilski politiki.