Slovenija

Na Ravnah prepričljiva zmaga Rožena, na Koroškem prevlada starih županov

STA/J.P.
6. 10. 2014, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Drugo največjo koroško občino po številu prebivalcev, Ravne na Koroškem, bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tomaž Rožen, ki je s svojo Listo Rožen dobil tudi največ svetnikov v občini. V 12 občinah Koroške so na nedeljskih volitvah v 11 občinah zmagali dosedanji župani, le na Muti, kjer dosedanji župan ni kandidiral, bo drugi krog.

Facebook
Tomaž Rožen

Rožen, ki je na prejšnjih dveh lokalnih volitvah zmagal na listi SDS, je tokrat nastopil kot neodvisni kandidat s svojo Listo Rožen. Proti nekdanjemu svojemu podžupanu Petru Odru je zmagal s prepričljivo, 84,66-odstotno podporo po sicer še neuradnih podatkih in tako dobil tretji županski mandat.

Hkrati je Lista Rožen dobila devet svetnikov v 22-članskem občinskem svetu. Doslej s desetimi svetniki v občinskem svetu najmočnejša stranka SDS, ki je na volitvah tudi podprla Rožena, je za nov mandat dobila pet svetnikov. SMC je dobila tri, SD dva in po enega Lista za Ravne 2020, DeSUS in NSi. Odrova lista Odločnost ni dobila nobenega svetnika.

Koroške občine bodo prihodnja štiri leta z izjemo Mute vodili dosedanji župani, pri čemer so v štirih občinah (Ribnica na Pohorju, Vuzenica, Mislinja in Prevalje) ti bili edini županski kandidati na nedeljski lokalnih volitvah. V ostalih občinah pa so najvišjo podporo v regiji, po še neuradnih podatkih 85,53-odstotno, ob več kot 61-odstotni volilni udeležbi volivci izkazali županji Občine Črna na Koroškem Romani Lesjak.

Vnovič slavi tudi najstarejši slovenski županski kandidat, župan Občine Podvelka, 73-letni Anton Kovše, ki je ob dveh protikandidatih dobil 60,80-odstotno podporo in tako začenja šesti mandat. Kot je danes ocenil za STA, so mu volivci nov mandat zagotovo zaupali zaradi minulega dela in zaradi sodelovanja z občinskim svetom ter vaškimi skupnostmi in občani.

Občina Podvelka spada po površini med večje koroške občine, meri 104 kvadratne kilometre, po številu prebivalcev, teh je trenutno 2450, pa med najmanjše. Zato bodo še naprej prioritetni projekti Kovšeta usmerjeni v izboljšanje in vzdrževanje cestne in komunalne infrastrukture. "Poti je potrebno urediti, če želiš, da bodo tudi mladi ostali v vaških skupnostih, ki so narazen po deset kilometrov," je dejal za STA.

V Občini Muta sta se v drugi krog uvrstila Mirko Vošner (44,58 odstotka) in Darko Sahornik (31,99 odstotka). Edini koroški županski kandidat iz vrst SMC Bogomir Likar se z 23,44-odstotno podporo ni uvrstil v drugi krog volitev na Muti.

V Mestni občini Slovenj Gradec, kot je znano, zmago slavi dosedanji župan Andrej Čas, ki je prejel 66,61 odstotka glasov, v občinskem svetu pa bo kot doslej največ svetnikov imela SD, in sicer šest (doslej jih je imela sedem). S petimi svetniki v novi sestavi sledi Slovenjegraška lista - Lista Andreja Časa, štiri svetnike bo imel DeSUS, SMC tri, SLS ter Lista za mesto in podeželje po dva, SDS, NSi in Lista Borisa Raja pa po enega, kažejo neuradni podatki.