Svet

Novi premiki pri iskanju pogrešanega malezijskega letala

STA/J.P.
6. 10. 2014, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V južnem Indijskem oceanu se je danes začelo novo podvodno iskanje razbitin malezijskega letala, ki je marca nepojasnjeno izginilo na letu MH370 iz Kuala Lumpurja v Peking. Letalo išče globokomorsko plovilo GO Phoenix, ki bo morsko dno preiskalo s sonarji in video kamerami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Preiskali bodo celotno verjetno območje strmoglavljenja, ki obsega okoli 110.000 kvadratnih kilometrov oceanskega dna zahodno od Avstralije. Plovilo GO Phoenix bo vleklo občutljivo podvodno opremo, s pomočjo katere bodo lahko sproti analizirali podrobne posnetke morskega dna in tako morda odkrili ostanke letala.

Upajo, da jim bo ostanke pogrešanega letala uspelo najti v letu dni.

Iskanje bo olajšal zemljevid oceanskega dna na odročnem območju, ki so ga na podlagi posnetkov z mini podmornice izdelovali od maja.

Boeing 777 malezijskega prevoznika Malaysia Airlines je z 239 ljudmi na krovu nepojasnjeno izginil 8. marca. Domneva se, da je strmoglavil v južnem Indijskem oceanu zahodno od Avstralije, vendar dosedanje iskalne akcije iz zraka in morja ter pregledovanje morskega dna niso obrodili sadov.

Avstralske oblasti so glede nove iskalne akcije po navedbah AFP "previdno optimistične" in upajo, da jim bo ostanke pogrešanega letala uspelo najti v letu dni.