Slovenija

V Laškem, Slovenskih Konjicah, Šentjurju in Žalcu zmaga starih županov

STA/J.P.
6. 10. 2014, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po neuradnih rezultatih lokalnih volitev so v Laškem, Slovenskih Konjicah, Šentjurju in Žalcu zmagali stari župani. Franc Zdolšek iz SLS je v Laškem prejel 80,8 odstotka glasov, Konjičan Miran Gorinšek iz SLS 68,6 odstotka, Marko Diaci s podporo volivcev v Šentjurju 86,8 odstotka, žalski župan Janko Kos iz SD pa 80,4 odstotka glasov.

STA

Zdolšek, ki je na čelu občine Laško od leta 2006, je imel le enega izzivalca, in sicer Marjana Kozmusa iz SD, za katerega je glasovalo 19,2 odstotka volivcev. V laškem 23-članskem občinskem svetu bo večino spet imela SLS, ki je dobila pet mandatov, po tri mandate bodo imeli Mlada moč Občine Laško, SD, DeSUS, NSi, po dva mandata SDS in SMC, po en mandat pa je pripadel neodvisnemu kandidatu Stanku Seliču in Listi gasilcev Občine Laško.

Starega - novega župana v Slovenskih Konjicah Gorinška, ki občino prav tako vodi že od leta 2006, sta izzivala Aleksandra Tehovnik iz SMC, ki je prejela 21,4 odstotka glasov, in Stanislav Podplatan iz KDS, za katerega je glasovalo 10 odstotkov volivcev.

V konjiškem 23-članskem občinskem svetu bo največ mandatov imela SDS, in sicer sedem, SMC in SLS sta dobili po štiri mandate, DeSUS in SD po dva, po en mandat pa bodo imeli NSi, Neodvisna lista Konjice moraš imeti rad, Skupaj za Občino Slovenske Konjice in Lista za napredek in razvoj.

Diaci, katerega nasprotnik Lovro Perčič iz SDS je v Šentjurju dobil 13,2 odstotka glasov, je za STA povedal, da so volivci prepoznali njegovo dobro delo v celotnem mandatu ter nagradili vloženo energijo in trud za razvoj celotne občine. Po oceni Diacija, za katerega bo to drugi županski mandat, pa zdaj ni čas za evforijo in je treba že danes nadaljevati trdo delo.

V šentjurskem občinskem svetu, ki šteje 26 svetnikov, bo imela največ mandatov županova lista Gibanje za Občino Šentjur, in sicer deset, pet mandatov je pripadlo SDS, SMC ima štiri mandate, SLS tri, DeSUS dva, po en mandat pa sta dobili NSi in SD.

Kos, ki so mu volivci prav tako zaupali drugi mandat, se je na letošnjih volitvah pomeril z Danijem Zagoričnikom iz SDS, ki je prejel 12,6 odstotka glasov, in Vojkom Zupancem s skupino volivcev, za katerega je glasovalo 7 odstotkov občanov.

V žalskem 29-članskem občinskem svetu bo spet večino imel SD, ki je prejel sedem mandatov, po pet mandatov so dobili SDS, SMC in DeSUS, SLS ima tri mandate, NSi, Lista pošteno in pravično, Dajmo - Nestrankarska lista za razvoj Občine Žalec in Zveza za prihodnost pa po enega svetnika.

V Nazarjah je aktualno županjo Majdo Podkrižnik, ki je občino vodila le en mandat, premagal Matej Pečovnik s podporo volivcev, za katerega je glasovalo 58,7 odstotka občanov. Poraz je doživel tudi vitanjski župan Slavko Vetrih iz SLS, ki je občino vodil več mandatov. Za le 21 glasov ga je namreč premagal Mirko Polutnik, ki ga je predlagala skupina volivcev.

Občino Solčava bo vodila Katarina Prelesnik, ki je bila edina kandidatka na volitvah. Aktualni župan Alojz Lipnik se je namreč odločil, da ne bo več kandidiral. Tudi Občina Kozje je dobila novo županjo Mileno Krajnc, saj se večletni župan Dušan Andrej Kocman ni odločil za vnovično kandidaturo. Radeška županja Rafaela Pintarič, ki je občino vodila en mandat, se je prav tako odpovedala vnovični kandidaturi, njen naslednik pa je Tomaž Režun iz SD.

Tudi občini Vojnik in Šmarje pri Jelšah sta dobili nova župana. V Vojniku je aktualnega župana Bena Podergajsa iz SLS, ki je občino vodil več mandatov in se je letos upokojil, nasledil Branko Petre, predlagali pa so ga NSi, SDS in SLS. V pokoj je odšel tudi aktualni šmarski župan Jože Čakš iz SLS, tako da bo občino v naslednjih štirih letih vodil Stanko Šket, ki ga je predlagala skupina volivcev.