Svet

Pogovori Putina in Porošenka brez konkretnega napredka

STA/G.G.
27. 8. 2014, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pogovori predsednikov Rusije in Ukrajine Vladimirja Putina in Petra Porošenka so se v torek zvečer v Minsku končali brez konkretnega napredka za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine. Putin je pri tem zmanjšal pomen prijetja desetih ruskih vojakov v Ukrajini.

Reuters
Vladimir Putin in Petro Porošenko.
Predsednika sta se pogovarjala na štiri oči več kot dve uri ob robu vrha evrazijske carinske unije v beloruski prestolnici, ki so se ga udeležili tudi visoki predstavniki EU.

Porošenko je pogovore označil kot težke in dejal, da pa so dali nekaj rezultata, vendar ne dovolj, da bi se končal več kot štirimesečni konflikt med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

Putin je izrazil pripravljenost Moskve, da bo storila vse za mirovni proces v Ukrajini, ko se bo začel, zmanjšal pa je pomen prijetja desetih ruskih vojaških padalcev v Ukrajini.

Kot je dejal po pogovorih s Porošenkom, od ruskega obrambnega ministrstva še ni dobil informacij o dogodku, kolikor pa ve, so vojaki patruljirali ob meji z Ukrajino, tako da bi se lahko znašli na ukrajinskem ozemlju. Dodal je, da so tudi ukrajinski vojaki v preteklosti že zašli na rusko ozemlje. "Glede tega ni bilo nikoli problemov in upam, da tudi tokrat ne bo problemov z Ukrajino," je dejal.

Porošenko je na drugi strani zahteval konkretna dejanja in dejal, da so njegov mirovni načrt za končanje konflikta podprle vse strani v Minsku.

To je bilo prvo dvostransko srečanje Putina in Porošenka od začetka junija, potekalo pa je ob robu zasedanja evrazijske carinske unije, ki jo je Rusija oblikovala z Belorusijo in Kazahstanom. Ukrajina ima v carinski uniji status opazovalke.