Slovenija

Janša s hudimi obtožbami nad Cerarja

Črt Kaker
27. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Miro Cerar je v ponedeljek, na svoj 51. rojstni dan, postal novi predsednik slovenske vlade. A praznovanje mu je že včeraj zgodaj »pokvaril« prvak stranke SDS in najbolj znani slovenski zapornik, ki je Cerarja obtožil, da bi rad nenadzorovano prisluškoval.

Arhiv Svet24
Po ponedeljkovem imenovanju prvaka stranke SMC za novega predsednika vlade je bilo na delovnem redu poslancev ustanavljanje delovnih teles. Vse je potekalo gladko, a vse do točke, ko bi morali poslanci imenovati člane v Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Za mesto v tej komisiji pa je kandidiral tudi prvak SDS Janez Janša, kar je naletelo na začudenje koalicijskih poslancev, še posebno zaradi dejstva, da Janša prestaja zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je zato podala proceduralni predlog, da se glasovanje o ustanovitvi te komisije preloži, saj je mandatno-volilna komisija državnega zbora pred nalogo, da sklene, ali bo Janši zaradi obsodbe poslanski mandat prenehal ali ne. Proceduralnemu predlogu, ki je bil nazadnje sprejet s 55 glasovi za in 28 proti, je ugovarjal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je med razpravo na seji izpostavil, da je parlamentarni nadzor nad obveščevalnimi službami izjemno pomemben. Janšev strankarski kolega Branko Grims, sicer kandidat za predsednika omenjene komisije, pa je sprejeti proceduralni predlog označil za »izjemno slabo in škandalozno ravnanje vladajoče koalicije, ki se spreneveda«.

A če se Janša tekom seje ni oglasil in je le mirno spremljal razpravo, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo podal svoje videnje dogajanja. Oglasil se je včeraj zjutraj in prek njemu zelo ljubega twitterja Mira Cerarja obtožil, da bi zdaj, ko je postal predsednik vlade, rad že nenadzorovano prisluškoval.