Slovenija

Poleti nas ohladi tudi sadje

Sašo Avramovič
26. 8. 2014, 20.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ob primernih pijačah nas v poletnih mesecih ohladil tudi uživanje sadja, najbolj seveda tistega z veliko vode. Sem zagotovo spadajo melone, ananas in lubenice. Prav tako so med poletjem aktualne tudi breskve in nektarine. Po trgovinah smo primerjali cene omenjenega sadja.

Profimedia

Ananas spada v družino citrusov in lahko tehta do pet kilogramov. Meso sadeža je zelo sočno, ima prijeten vonj in okus. Sto gramov mesa sadeža ima 56 kalorij ali 235 kJ. V ananasu ne manjka zdravih sestavin in zelo blagodejno vpliva na naše telo, ker vsebuje veliko biotina, mangana, železa ter vitamine B1, B12, E in C. Svež sadež pomaga pri prebavnih težavah in deluje odvajalno ter diuretično.

Melone vsebujejo 90, lubenice pa kar 93 odstotkov vode.

Melone, ki spadajo v družino bučnic, gojijo po vsem svetu. So odlično poletno sadje, saj vsebujejo kar 90 odstotkov vode. Prav tako so izjemno zdrave. Vsebujejo kalcij, magnezij, fosfor in železo ter vitamina A in C. Gre za zelo nizkokalorično sadje, saj sto gramov sadeža vsebuje le 25 kalorij ali 105 Kj.

Ko govorimo o poletnem sadju, seveda ne moremo mimo lubenic, ki še kako prijajo v vročih dneh. Meso sadeža je izredno vodeno, sladko in osvežilno. Lubenice vsebujejo kar 93 odstotkov vode, še več kot melone. Imajo malce več kalorij (sto gramov ima 30 kalorij) kot melone, a še vseeno spadajo med nizkokalorično sadje. Vsebujejo tudi nekaj vitamina B in C.

Breskve med drugim pomagajo odpravljati težave pri ledvičnih kamnih.

Poglejmo še breskve in njim soroden sadež, nektarine. Za razliko od breskev imajo gladko lupino in nekoliko več kisline. Vsebujejo veliko fosforja in kalija ter vitamina A in C. Povejmo še, da ima sto gramov mesa sadeža približno 45 kalorij ali 210 kJ. Znane so po tem, da pospešujejo prebavo.

Breskve, ki so zelo priljubljene predvsem zaradi svoje sočnosti, vsebujejo veliko kalcija, fosforja, kalija, provitamina A ter vitamine skupine B in vitamin C. Sto gramov mesa sadeža vsebuje 46 kalorij ali 193 Kj. Breskve delujejo kot diuretik, med drugim pa pomagajo odpravljati težave pri ledvičnih kamnih.