Slovenija

Gasilci najvišjih stanovanj sploh ne dosežejo

Gabrijel Toplak,
26. 8. 2014, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Murskosoboški prostovoljni gasilci razpolagajo z lestvijo za reševanje z višin, ki je dotrajana in prekratka. Tačas sicer še pravilno deluje in ima potrdilo proizvajalca, naslednje leto pa se lahko zgodi, da jim ga sploh ne bo uspelo ponovno dobiti.

Murskosoboški prostovoljni gasilci, ki so pred dneva letoma praznovali že 130 let delovanja in s 35 člani veljajo za osrednje gasilsko društvo v občini, imajo sicer najvišjo lestev v regiji, a kaj ko z njo ne morejo pomagati svojim občanom v najvišjih stavbah v mestu.

»Čeprav je skoraj štiri desetletja stara lestev dolga 35 metrov, je vsaj 10 metrov prekratka, da bi lahko dosegli najvišja stanovanja.« Milan Vertot

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota Milan Vertot je povedal, da njihov vozni park sicer sestavlja deset gasilskih vozil, a med njimi že nekaj let izstopa prav avtolestev, ki je tudi pošteno dotrajana, denarja za novo pa nimajo. »Lestev je namreč stara štiri desetletja, zato gasilcem ne zagotavlja več varnega dela, ki v takšnih primerih poteka visoko nad tlemi. Res je tudi, da imamo lestev še izpravno, s tako imenovanim atestom oziroma potrdilom proizvajalca, ki potrjuje, da bo zdržala recimo do konca leta. A na to se ne gre zanašati, saj imamo na leto približno 30 takšnih intervencij, v katerih potrebujemo lestev,« je pojasnil Vertot, ki kot predsednik društva niti ne upa pomisliti, kaj bo, denimo, naslednje leto, ko jim poteče atest, saj obstaja bojazen, da jim ga sploh ne bo uspelo ponovno podaljšati.

Novo lestev, za katero naj bi se že pogovarjali z županom Antonom Štihcem, kupili pa naj bi jo v okviru evropskega projekta Rešujmo skupaj, bi gasilci iz Murske Sobote nujno potrebovali za posege na višini, predvsem zato, da bodo, kot pravi Vertot, lahko varno pomagali tistim, ki stanujejo v višjih nadstropjih najvišjih stavb tako v mestu kot tudi v pomurski regiji. »Če na primer omenim samo Lendavsko ulico v Murski Soboti, kjer so na višini mansarde. Tam nam lestev nič ne koristi, čeprav je skoraj štiri desetletja stara lestev dolga 35 metrov, a je kljub temu vsaj 10 metrov prekratka, da bi lahko z njo dosegli najvišja stanovanja,« razlaga predsednik društva. Dodaja, da se večina občanov resnosti situacije k sreči ne zaveda, tisti, ki živijo v višjih nadstropjih in ga občasno ogovorijo, pa ga sprašujejo, kdaj bodo imeli novo lestev, da se bodo lahko počutili bolj varne in mirneje spali.

Dotrajanost in dolžina lestve nista edini težavi, s katerima se srečujejo ti gasilci. »Reševanje na višini nam otežuje tudi nosilnost košare. Nosilnost nove bi bila približno 600 kilogramov, zdajšnja pa je ima za polovico manj,« je dejal Vertot, ki upa, da bodo v kratkem dobili obljubljeno lestev, saj jim bo omogočila lažje reševanje s stanovanj na višini. Murskosoboški gasilci bi se namreč z novo lestvijo na sleherno intervencijo odpravili nadvse optimistični, saj bi lahko pomagali vsem tistim, ki bi potrebovali njihovo pomoč.