Slovenija

Kakšna bo usoda trboveljskih knapov?

Žiga Kariž
27. 8. 2014, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ko so se trboveljski rudarji meseca marca odločili, da ne bodo zapustili svojih rovov, dokler ne bodo uresničene njihove zahteve, jim je ob strani stala vsa Slovenija. V rove se je spustila celo bivša predsednica vlade Alenka Bratušek in se s podpisom zavezala, da bo našla rešitev. A kaj se je od takrat v resnici premaknilo?

Marca so bile vse oči javnosti uprte v Trbovlje. Tamkajšnji rudarji, zaposleni v Rudniku Trbovlje Hrastnik (RTH) v zapiranju, so se zaradi neizplačanih plač in odpravnin odpravili pod zemljo in vztrajali v rovih, dokler niso dosegli svojega. Da so se zadeve pomirile, je morala posredovati celo predsednica vlade Alenka Bratušek. Naj spomnimo: njihove zahteve so bile izplačilo zaostalih plač, izplačilo odpravnin za že odpuščene delavce, prezaposlitev presežnih delavcev, opredelitev lastnika, torej države, do nadaljnje usode rudnika ter do možnosti za redno ali izredno upokojitev dela zaposlenih.

Tudi ko sta bili prvi dve zahtevi izpolnjeni, se rudarji niso dali in so vztrajali, dokler niso menili, da so obljube odgovornih dovolj trdne. Preverili smo, koliko velja dana beseda in podpis na papirju. Kot rečeno, so bile zaostale plače in odpravnine izplačane že marca. Tretja na seznamu je bila zahteva za prezaposlitev oziroma upokojitev po posebnih pogojih presežnih delavcev.

Ali so rudarji dosegli svoje cilje? Preberite v današnji izdaji časnika Svet24.