Svet

Odločajo o politični usodi Junckerja

STA/M.J.
15. 7. 2014, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Osrednja pozornost evropskih poslancev, ki so se v ponedeljek zbrali na drugem plenarnem zasedanju novega sklica Evropskega parlamenta, bo danes namenjena Luksemburžanu Jean-Claudu Junckerju. Ta bo poslancem predstavil načrt dela Evropske komisije za prihodnjih pet let, oni pa bodo nato glasovali, ali naj postane nov predsednik komisije.

Reuters
Juncker je bil kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika komisije v kampanji za evropske volitve. EPP je na volitvah zmagala, nakar so Junckerja na vrhu konec junija za kandidata potrdili voditelji držav članic. Razprava pred in na vrhu je bila sicer zelo vroča in Juncker ni bil potrjen s soglasjem, saj sta bila do konca proti britanski in madžarski premier David Cameron in Viktor Orban.

Za imenovanje za predsednika komisije Juncker sedaj potrebuje še absolutno večino v Evropskem parlamentu, torej najmanj 376 od 751 glasov. Glasovanje bo tajno. Podporo parlamenta ima načeloma zagotovljena, saj naj bi zanj glasovali če že ne vsi, pa vsaj velika večina poslancev štirih tradicionalno proevropskih strank - EPP, socialdemokratov, liberalcev in Zelenih.

Sicer pa je na dnevnem redu plenarke danes še nekaj drugih točk. Za popoldne je med drugim predvidena razprava z evropskim komisarjem za trgovino Karlom de Guchtom o napredku pogajanj z ZDA za sklenitev čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva (TTIP).