Kultura

Dokumentarni film Karpopotnik s prvo mednarodno nagrado

STA/M.J.
14. 7. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dokumentarni film Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina je na 20. festivalu MedFilm v Rimu prejel svojo prvo mednarodno nagrado. Žirija mu je podelila posebno omembo, so danes sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

FSF
Žirija je v obrazložitvi zapisala, da Karpopotnik "izžareva etnografski duh, vendar je znotraj te realnosti tudi prostor za počasnost, ki jo nosi duhovna dimenzija. Podaljšana pozornost, ki jo film nudi krajem in ljudem, sproži v gledalcu zadovoljstvo ob ponovnem spodbujanju lastnega pogleda.

" Prva mednarodna projekcija Karpopotnika je bila januarja letos na filmskem festivalu v Rotterdamu, kjer ga je izbral selektor filmskega festivala Tribeca, ki je potekal aprila v New Yorku. Prav tam ga je videl slavni ameriški dokumentarist Michael Moore. Povabil ga je na filmski festival Traverse City, ki bo potekal od 29. julija do 3. avgusta v Michiganu. V povabilu na svoj festival je Moore zapisal, da se Ivanišinu "zahvaljuje za čudovit film, ki proslavlja filmsko umetnost in na različne načine navdihuje občinstvo", so zapisali v Slovenskem filmskem centru.