Slovenija

Ebay in Sotheby's sklenila sodelovanje na področju dražb

STA
14. 7. 2014, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriški dražbeni velikan Ebay in avkcijska hiša Sotheby's sta sklenila sodelovanje na področju dražb umetnin in zbirateljskih predmetov. Na nekaterih dražbah priznane londonske hiše bo tako mogoče sodelovati kar prek spleta.

Zajem zaslonske slike
Novico o odpuščanju so v Ebayu obelodanili kljub dobrim poslovnim rezultatom v zadnjem lanskem četrtletju.
"Rast trga umetnin, tehnologije nove generacije in skupne prednosti obeh podjetij so nas prepričali, da je napočil pravi čas za nove priložnosti," je napoved sodelovanja pospremil glavni poslovni direktor pri Sotheby's Bruno Vinciguerra.

Po njegovih besedah so se za sodelovanje z Ebayjem odločili, da bi dosegli čim večje število potencialnih dražiteljev. Ebay s sedežem v Kaliforniji ima po svetu namreč več kot 145 milijonov uporabnikov. Umetnine in zbirateljske predmete je v preteklem letu kupila skoraj petina uporabnikov, skupna vrednost predmetov pa je po navedbah podjetja znašala okoli osem milijard dolarjev.

Ugodne statistike izpostavljajo tudi v londonski avkcijski hiši - delež spletnih dražiteljev naj bi lani dosegel okoli 17 odstotkov. Svetovni trg umetnin je po ocenah obeh podjetij trenutno vreden okoli 65 milijard dolarjev, prodaja umetnin na spletu pa bi do leta 2020 lahko dosegla približno 13 milijard dolarjev, piše francoska tiskovna agencija AFP.