Slovenija

Ostali so brez pokojnin

S.R.
15. 7. 2014, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tokratna zgodba je ena v vrsti tistih, ki dokazuje, da poslanci velikokrat ne vedo točno, kaj sprejemajo, ali pa jim je malo mar za usodo ljudi, ki jim jo z zakoni določajo. Še vedno namreč ni rešen način, s katerim bi si lahko upokojenci z najnižjimi pokojninami prislužili dodaten evro. V tem primeru jim v naši državi vzamejo pokojnine.

Nikola Miljković/KMA

»Imela sem 355 evrov pokojnine, zdaj pa so mi še to vzeli.« S temi besedami je Ljudmila Pikelj začela pripovedovati svojo skoraj neverjetno zgodbo, ki pa še zdaleč ni edina v Sloveniji. Za isto mizo sta poleg nje sedela še dva gospoda, Stanislav Pavrič in Jože Praper s sicer nekoliko drugačno zgodbo, a s povsem istim zaključkom – odvzemom in celo vračilom pokojnin.

Nikola Miljković/KMA

Gospa Ljudmila je svojo skrb vzbujajočo zgodbo nadaljevala takole: »Želela sem si nekaj dodatnega prislužiti, zato sem odprla s. p. Imela sem ga že prej, zato me ni bilo strah storiti tega koraka.« Odšla je na Ajpes, odprla dejavnost in pozneje dobila odločbo, koliko davkov mora plačevati davčni. »Mesečno sem si z delom tako dodatno prislužila okoli 200 evrov, toliko da sem lahko dostojno živela,« pripoveduje Pikljeva. A ob tem, ko je odprla svojo dodatno dejavnost, ji ni nihče od uradnikov, ne na Ajpesu ne na davčnem uradu, povedal, da ne more imeti hkrati statusa samostojnega podjetnika in prejemati še pokojnino, zato je sledil šok.

Nikola Miljković/KMA

Preberite njeno zgodbo in še bizarnejšo zgodbo Stanislava Pavriča in Jožeta Praperja, ki sta zaradi sončnih elektrarn ostala brez pokojnice. Več v torkovi številki časopisa Svet24!