Slovenija

Janša in njegovi padli vojaki

Ž.K./M.J.
15. 7. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V državnem zboru se obeta pravi prepih. Številni znani in ugledni poslanci se poslavljajo. Pravi pogrom je doživela SDS.

STA, Mediaspeed
Čeprav so dobili kar dvajset odstotkov glasov, v stranki SDS s tokratnim rezultatom niso zadovoljni. Zaupanje jim je izreklo kar 20 odstotkov manj volivcev kot leta 2011. Če so leta 2011 zmagali praktično v vseh volilnih enotah v vzhodni Sloveniji, pa so tokrat zmagovalno podporo dobili le še v 6 od 88 volilnih okrajev (Ajdovščina, Škofja Loka, Grosuplje, Ribnica, Novo mesto in Lenart).

STA, Mediaspeed
Še bolj v oči bode dejstvo, da je pred vrati parlamenta ostala cela kopica uglednih poslancev, ki so do zdaj predstavljali jedro stranke. Tako se bodo morali vsaj začasno od poslanske kariere posloviti Zvonko Černač, Alenka Jeraj, Jožef Jerovšek in bivši minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Brez sedeža v državnem zboru je ostal tudi nekdanji prvi mož notranjega ministrstva Dragutin Mate. Poslanske funkcije, čeprav je bil izvoljen, ne bo smel opravljati niti predsednik SDS Janez Janša, saj je pravnomočno obsojen.


Ravno obsodba prvega moža stranke naj bi bila po mnenju vodstva SDS kriva za slabši rezultat na volitvah. In kako pri SDS odgovarjajo na to. Kaj je njihov izgovor, pa si preberite v torkovi izdaji časopisa Svet24!