Zdravje

Ljubljanska urgenca ne bo zgrajena v predvidenem roku

STA
14. 7. 2014, 22.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ponovno pozivajo pristojno ministrstvo, da zagotovi izvedbo del za ljubljansko urgenco v predvidenih rokih. Kot je po seji sveta UKC povedal v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec, jih skrbi, da temu ne bo tako, ker bi morali že začeti s prestavitvijo komunalnih vodov.

Arhiv Svet24
Svet UKC Ljubljana je na današnji seji poleg informacije o gradnji urgence med drugim obravnaval tudi poročilo o poslovanju za prvih pet mesecev letošnjega leta, čakalne dobe ter poročilo o stanju na otroški srčni kirurgiji. Vrhunec je glede gradnje urgentnega dela v okviru projekta diagnostično-terapevtskega centra (DTS) dejal, da si želi, da bi bila urgenca dokončana do konca prihodnjega leta. A ga po zadnjih informacijah, ki jih je dobil, skrbi, da temu ne bo tako.

Arhiv Svet24

Po njegovih besedah bi namreč že morali začeti s prestavitvijo komunalnih vodov, kar je treba storiti še pred začetkom kurilne sezone. Opozoril je, da če to ne bo izvedeno, bodo s prestavitvijo lahko začeli šele prihodnje leto po koncu kurilne sezone. Predsednica sveta UKC Ljubljana Saša Markovič Predan pa je povedala, da je moralo ministrstvo za zdravje po njenih informacijah v zvezi z DTS razveljaviti enega od razpisov, ki ga bodo ponovili konec meseca.

Na seji so obravnavali tudi problematiko čakalnih dob na urologiji oziroma pri bolnikih z rakom prostate, kjer imajo po besedah Markovič Predanove glede čakanja največje težave. Dejala je, da je vodstvo zagotovilo, da bo program neokrnjeno tekel tudi poleti ter da se bodo jeseni čakalne dobe skrajšale. Pojasnila je še, da je imelo vodstvo tudi sestanek z Zdravniško zbornico Slovenije, saj je urologija problem celotne Slovenije. Glede otroške srčne kirurgije je Vrhunec povedal, da izredni nadzor nad programom še poteka in bo še nekaj mesecev.

Radio Aktual

Pri tem je pojasnil, da so letos izvedli 21 operacij v Ljubljani, 26 otok pa so poslali v različne centre v tujino. Vrhunec je v izjavi dejal tudi, da je poslovni izid UKC Ljubljana v prvih petih mesecih boljši kot v enakem obdobju lani. V prvih petih mesecih letos so po njegovih besedah obravnavali 4000 bolnikov več kot jih predvideva pogodba z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zabeležili pa so tudi 40 odstotkov več operacij bolnikov z rakom kot lani. Markovič Predanova je v izjavi povedala še, da so se odločili skleniti aneks k pogodbi z Vrhuncem in mu tako mandat v. d. direktorja podaljšali do potrditve njegovega mandata na vladi ali pa do imenovanja novega direktorja.

Vrhunec se je dotaknil še nove vlade in dejal, da si z vidika UKC Ljubljana želi, da bi nova vlada in nov zdravstveni minister prepoznal posebno vlogo UKC Ljubljana v zdravstvenem sistemu. Pri tem je pojasnil, da si želi, da bi se to poznalo tudi pri financiranju. Druga točka, ki jo je izpostavil, pa je gradnja urgence.