Zdravje

Kristali, zdravilni prevodniki

Maja Furman
6. 7. 2014, 19.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Očarljivi, lesketajoči se kristali, odeti v mavrico barvnih odtenkov, zdravijo s svojo vibracijo. Na pomoč priskočijo, kadar se nam zatakne v partnerskem razmerju, karieri, kadar zaboli telo ali zajoka duša. Pomagajo pa tudi pri ostrenju naše intuicije.

Thinkstock

Kristali so živi

Tako o njih pove sogovornik, kristaloterapevt Marijan Turnšek. »In tako kot ljudje tudi kristali potrebujejo skrb, nego in spoštovanje. Le če tako ravnamo z njimi, lahko od njih pričakujemo darila,« doda. Kristali so polni življenja in so prevodniki, ki zdravijo.

Vsak posameznik, organizem ali snov prek svojega energijskega polja oddaja in sprejema energijo. »Pri vibracijskem zdravljenju, kakršno je zdravljenje s kristali, zdravimo človekovo avro kot del njegovega fizičnega telesa, saj življenjsko polje vpliva na vse človekove notranje organe. Kristali pa so živa bitja, ki imajo najboljšo avro,« pripoveduje kristaloterapevt.

Mreža atomov

Atomi, ki sestavljajo kristal, so razvrščeni po enakem pravilnem vzorcu, ki oblikuje sistem mreže. Taka sestava jim omogoča vsrkavanje, kopičenje, proizvajanje in sproščanje energije. Naštete sposobnosti kristalom omogočajo, da z njimi krepimo in uravnavamo dotok življenjske energije v svoje telo in svojo okolico. S tem izboljšujemo svoje fizično telo, uravnavamo in harmoniziramo svoja čustva ter dosežemo duševni mir in harmonijo.

Delo na sebi

Sogovornik o svojem delu z izjemnimi kristalnimi kreacijami narave pove, da kot terapevt pomaga posamezniku pri iskanju stika z njegovimi lastnimi notranjimi vrelci energije in življenja. »Ne želim, da postane posameznik v iskanju rešitve svojih težav odvisen od zdravilca ali kristalov,« pojasni.

Naloga zdravilca je, da je prisoten pri postopku terapije in tako podpira proces zdravljenja. »Šele ko se pacient osebno obrne na svetlobo kristalov in se jo nauči vpletati v svoj vsakdan, lahko rečemo, da se vzpostavi proces zdravljenja,« razlaga terapevt Turnšek. Ohranjanje ravnovesja zahteva nenehno in zavestno skrb in delo na sebi, »šele tako se lahko spremembe, ki so nastale z zdravljenjem na energetski ravni, izvedejo tudi v vsakdanjem življenju«, pove.

Kristali zdravijo, če jih položimo na čakre ali okoli telesa. Pomembno je, da smo med terapijo s kristali sproščeni in umirjeni. Priporočljivo je, da se terapija izvaja v tihem prostoru, zato je prav, da pred začetkom izvajanja izklopimo mobilni telefon, televizor in radijski sprejemnik. Pomembno je, da se udobno zleknemo na blazine, se umirimo in osredotočimo nase.

Kristal položimo na obolelo mesto, lahko pa ga nosimo pri sebi, v bližini telesa (na primer v žepu). Zdravilno je tudi uživanje vode, v katero smo predhodno čez noč namočili kristal. Možno pa jih je tudi programirati.

»Kristali s svojim blagim energetskim učinkom povzročijo določene spremembe v avri,« pove kristaloterapevt in poudari, da je treba znati pravilno rokovati z njimi. »Če kristal nosi bolna oseba, bo ta nase potegnil slabe energije te osebe. Če tak kristal nato uporabi druga oseba, mu lahko škoduje,« še opozori.

Najučinkovitejši so še neobdelani

Sogovornik pove, da vsakodnevno nošenje kristalov v obliki različnega nakita ni primerno, ker taki kristali začnejo izgubljati svojo moč in oddajati slabe vibracije. Najbolj učinkoviti in zdravilni so neobdelani kristali, ki jih najdemo v naravi. Priporočljivo je, da take kristale programira oseba, »ki je duhovno čista in na višji ravni zavesti«, še pojasni terapevt Turnšek. Če so kristali pravilno očiščeni in programirani, jih lahko zelo uspešno uporabljamo kot podporo pri zdravljenju različnih bolezni in tegob.

Čiščenje in aktivacija

Pomembno je, da skrbimo za redno čistočo svojih kristalnih zdravilnih pomočnikov. Ko jih prinesemo domov, jih takoj očistimo. Prav je, da jih nato očistimo po vsaki uporabi, saj tako z njih odstranimo negativno energijo in jih pripravimo na vnovično uporabo.

Eden od načinov čiščenja je čiščenje z vodo. Kristale podržimo pod tekočo vodo ali pa jih namočimo v potok. Ko voda izpira kristale, se z mislimi osredotočimo na izpiranje negativne energije iz njih ter na polnjenje s svežo, pozitivno energijo. Lahko jih očistimo tudi tako, da jih obdamo z dimom iz dišeče paličice, narejene iz kadulje, limonske trave ali žajblja. Čistimo jih lahko tudi tako, da jih zvečer položimo na okensko polico in pustimo, da jih nekaj ur čisti mesečina.

Ko čist kristal podržimo v dlaneh in se v mislih osredotočimo na tisto, pri čemer želimo, da nam pomaga, kristal aktiviramo za njegov namen. Lahko ga podržimo v dlaneh in na glas izrečemo: »Ta kristal v moje življenje prinaša več radosti, ljubezni, zdravja …« Če je kristal nov, je prav, da postopek takšne energetske aktivacije namena večkrat ponovimo.

Zdravljenje razmerij

Sogovornik pove, da ga ljudje pogosto nagovarjajo z vprašanjem, kako pozdraviti razmerje. »Odvisno od tega, kaj je narobe z razmerjem,« odgovarja Marijan Turnšek in doda, da je za pravilno izbiro kristala, ki bi pomagal pozdraviti oziroma vzpostaviti harmonijo v konkretnem razmerju, treba najprej natančno definirati težavo v odnosu. »Število izzivov, s katerimi se srečujemo v razmerjih, je enako številu razmerij na svetu. Nemogoče je reči, da samo en kamen ali izbrani kamni lahko pozdravijo žalost zaradi neharmoničnega razmerja. Treba je najti vzrok, ki ga nato s pravilnim izborom in uporabo kristalov pomagamo harmonizirati,« še slikovito doda.

Za tovrstne težave obstaja nekaj kamnov, ki pomagajo pri harmonizaciji razmerja. »Nekateri kamni vam pomagajo občutiti več ljubezni do drugih, drugi pomagajo, da začnete ljubiti in spoštovati sebe, spet tretji osvetlijo stare negativne vzorce vedenja iz preteklih razmerij …« našteva kristaloterapevt. Za harmonizacijo razmerij kot najučinkovitejše kristale Marijan Turnšek omeni roževec, smaragd, morganit, akvamarin, krizokolo, amazonit, zincit …

»Kristal je samo energetska podpora pri zdravljenju bolezni, blaženju različnih zdravstvenih tegob in pri harmonizaciji odnosov. Sami pa moramo z lastno voljo in željo po spremembi ter novim načinom življenja narediti korak k lastni ozdravitvi in harmonizaciji,« še zaključi svoje razmišljanje kristaloterapevt.