Zdravje

Šokirala je zdravnike – že 20 let živi z demenco

J.P.
5. 7. 2014, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zdravniki so ji pri starosti 46 let diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen in povedali, da bo umrla v osmih letih. Od takrat je napisala dve knjigi, predavala, diplomirala in celo našla novo ljubezen.

Christine Bryden je proti vsem pričakovanjem – tudi zdravniškim – še vedno med nami. Ko so ji leta 1995 zdravniki povedali, da bo v petih letih potrebovala stalno oskrbo in da ne bo dočakala 60 let, je bila na dnu. Takrat je zaradi pogostih migren in stresa obiskala zdravnika – ta ji je svetoval, naj se poslovi od kariere. Odločila se je, da dobi še mnenje drugega zdravnika, a ji je ta povedal enako.

Njen primer je osupnil zdravnike širom sveta, a bolezen vseeno še napreduje. 

Avstralka se je najbolj zbala za svoje tri otroke, saj je njena najmlajša hči takrat štela le devet let. »Najbolj me je bilo strah načina, na katerega bi umrla – povsem brez vedenja. To je grozen strah. Težko je biti pogumen, ko pa ti grozi, da boš izgubil vsakršno zmožnost za pogum. Vseeno pa se poskušam privaditi in trdo delati, govoriti in misliti,« je povedala Christine.

Bila je torej odločena, da se ne bo vdala. Tako se je tri leta po diagnozi poročila s Paulom Brydenom, ki jo podpira še danes.

Njen primer je osupnil zdravnike širom sveta, a bolezen vseeno še napreduje. »Moji možgani počasi izginjajo, z vsakim dnem jih ostane manj, zato moram uporabljati različne predele in ne nehati se truditi. Vedno znova na novo vežem svoje možgane,« je dejala Avstralka.