Zdravje

Sonce – ne le naš sovražnik

Tjaša Kokalj
28. 6. 2014, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pretiravanje še nikoli ni bilo dobro, pa naj gre za kar koli, zato je seveda tudi izpostavljanje sončnim žarkom nevarno, saj ne bo blagodejno vplivalo na vašo kožo.

Thinkstock

A vseeno ga ni boljšega občutka, ko se začnejo topli dnevi, ko sonček pokuka izza oblakov. Preverili smo, za kaj vse je sonce dobro in koristno. 

1. S sončnimi žarki se okrepi proizvodnja vitamina D v telesu. Svetloba je dobra tudi za regeneracijo kože. Zanimivo pa je dognanje znanstvenikov, da otroci, ki so veliko na svetlobi, nimajo težav s kratkovidnostjo.

2. Moč sonca poznajo v vseh kulturah, in to že od pamtiveka. Tudi Indijci pripisujejo velik pomen sončni energiji, saj jim je jasno, da je sonce življenjska energija, ki jo telo potrebuje. Torej, če imate le možnost, si privoščite meditacijo ob sončnem vzhodu. Telo boste nežno napolnili z energijo.

3. Človek mora dobiti dovolj sončne energije, da je dobre volje in poln energije. Pozimi seveda ni dovolj sončnih žarkov in hormon sreče ne deluje tako, kot bi moral. In koliko časa naj bi preživeli na soncu? Dnevno zadostuje že 20 minut, da dobi telo dovolj sončne energije. Pojdite ven in naredite nekaj dobrega za svoje telo.

4. Sončna svetloba uničuje mikrobe. Zato je pomembno, da na vsake toliko postavite na sonce preproge, odeje in prešite odeje, ki jih ni mogoče redno prati.