Zdravje

Stereotip je razbit: suhice niso bolj seksi!

Katarina Štular
4. 7. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Moški, ki so sodelovali v raziskavah o spolnosti, so povedali, da so v postelji samozavestnejši z ženskami, ki imajo malce več kilogramov.

To pa še ni vse! Ameriške raziskave so pokazale tudi, da obilnejše ženske pogosteje skočijo med rjuhe in so v postelji bolj zadovoljne kot njihove suhljate prijateljice.

Kaj kažejo raziskave?
Najodmevnejša raziskava o spolnosti je zagotovo tista, v kateri je sodelovalo več kot sedem tisoč žensk, izvedli pa so jo na Oddelku za ginekologijo Univerze na Havajih. V raziskavi je sodelovalo več kot sedem tisoč žensk, starih od 15 do 44 let. Cilj raziskave je bil poiskati povezanost med indeksom telesne mase (ITM), spolno usmerjenostjo, starostjo ob prvem spolnem odnosu, številom spolnih partnerjev in pogostostjo spolnih odnosov. Udeleženke so glede na ITM razvrstili med normalne (pod 25 kg/m2), močnejše (25–30 kg/m2) in debele (nad 30 kg/m2).
Debeluške več seksajo
Raziskovalka, vodja projekta dr. Bliss Kaneshiro, je povedala, da je raziskava pokazala, da je kar 92 odstotkov žensk s preveliko telesno težo že imelo vsaj en spolni odnos z moškim partnerjem, med ženskami z normalnim indeksom telesne mase pa je bilo takih le 87 odstotkov. Tudi pogostost spolnih odnosov je bila pri močnejših in debelih ženskah nekaj odstotkov višja kot pri tistih z normalno težo.


Kje tičijo vzroki?
Raziskovalci se strinjajo, da se večina vzrokov za tovrstne rezultate skriva v dejstvu, da se močnejše ženske obravnava precej bolj stereotipno, kar pa ni nujno vedno res. Raziskovalci sumijo, da zaradi stereotipa, da ženske s preveliko težo seksajo redkeje, te dobijo manj informacij o preprečevanju nosečnosti in širjenju spolnih bolezni, zaradi česar naj bi se lahkotneje in bolj pogosto podajale v spolne odnose. Dokaz za to predpostavko so znanstveniki našli v neki drugi raziskavi, ki je pokazala, da je med ženskami z višjim indeksom telesne mase nadpovprečno veliko primerov nezaželene nosečnosti in spolno prenosljivih bolezni. Morda pa je za njihovo spolno aktivnost kriva le večja dostopnost, saj so druge raziskave pokazale, da imajo močnejše ženske nižja merila pri izbiri partnerja in tudi nižjo stopnjo samozavesti. To pa še ni vse! Ena od opravljenih raziskav, ki so jih izvedli v Ameriki, je celo pokazala, da si moški veliko bolj upajo pristopiti do močnejše ženske in jo naravnost vprašati po skoku med rjuhe, medtem ko si redkeje to upajo narediti pri bolj suhih ženskah.

Moški niso za suhice
Čeprav so ženske prepričane, da so konfekcijske številke, ki se gibljejo od 38 navzdol, najbolj seksi, pa ne moremo trditi, da so enakega mnenja tudi moški. To je pokazala avstralska raziskava, v kateri je sodelovalo več kot šestdeset tisoč moških. Rezultati raziskave so pokazali, da ne glede na kult vitkosti v ženskem svetu, ki je preplavil zahodno kulturo, moški nimajo radi (pre)suhih žensk.
Vitkost v očeh žensk ne pomeni le lepote, ampak tudi privlačnost, uspešnost, samonadzor in celo srečo. Vsaj tako so prepričane tiste, ki imajo nekoliko več kilogramov in na takšen način dojemajo svoje prijateljice, ki so bolj suhe.
Avstralska raziskava, pri kateri so moškim pokazali suhljato žensko telo na eni strani in nekoliko obilnejšo na drugi strani, je pokazala, da bi se moški raje odločili za obilnejše predstavnice ženskega spola.

Kako je raziskava potekala?
Moški so izbirali med fotografijami, na katerih so bile ženske, ki so nosile konfekcijske številke 36, 40 in 42. V raziskavi so se kar štiri petine sodelujočih moških predstavnikov odločile, da bi v posteljo raje odšli z ženskami, ki nosijo konfekcijske številke 40 ali 42. Največ glasov je tako dobila ženska, ki je nosila konfekcijsko številko 40, saj je zanjo glasovala skoraj polovica anketirancev. Le 20 odstotkom anketiranih pa se je najprivlačnejša zdela ženska s številko 36. S tem so znanstveniki tudi potrdili razlikovanje med tem, kako bi bile ženske rade videti (in kaj menijo, da je moškim privlačno), in med tem, kaj se moškim dejansko zdi privlačno.

Je suho telo res norma zahodne civilizacije?
Kje torej znanstveniki iščejo vzroke za ta razkorak med ženskim predvidevanjem in dojemanjem žensk ter moškim pričakovanjem? To pretirano skrb za suhost pozicionirajo mediji in trend v zahodni civilizaciji, ki stremi po veliki (če že ne čezmerni) suhosti in kritičnosti do lastnega telesa.