Zdravje

Zdravje na kratko

M. Š.
4. 7. 2014, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Preverite kratke nasvete za zdravje, ki bodo precej povečali kakovost vašega življenja in ne zahtevajo velike spremembe življenjskega stila.

Thinkstock

Orehovo olje kot zaščita pred soncem

Orehovo olje je naravno sredstvo za zaščito kože pred soncem, saj vsebuje naravni ultravijolični faktor 4 in s hlajenjem ščiti našo vrhnjico kože. Naneseno olje prodira tudi v globlje plasti kože in tako čisti vse tri plasti kože, vrhnjico, usnjico in podkožje. Blaži tudi srbečico, opekline in zdravi luskaste ekceme, akne, lišaje in druge kožne bolezni.

Kdaj si umivate zobe?

Strokovnjaki priporočajo, da si za zdrave in močne zobe te umijete in znitkate pred zajtrkom, nato pa po zajtrku usta še izperete z vodo ali brezalkoholno ustno vodico.

Uživajte sadje

Največjo energijsko vrednost ima seveda suho sadje, še zlasti datlji, rozine ali kokos. Od svežega sadja so najbolj kalorični avokado, banane, grozdje, fige, granatno jabolko, nektarine in kaki. Vendar je ob tem treba vedeti, da je to še vedno nizkokalorična hrana, če jo po energijski vrednosti primerjamo z drugimi živili. Manj energije ima v povprečju samo še zelenjava. Sadje, ki se lahko pohvali z najmanj kalorijami, pa so lubenica, pomelo, jagode in robide.

Jedem dodajte kis

Ste še kar utrujeni? Vzrok za to se pogosto skriva v utrujenih jetrih. Ker je poglavitna naloga jeter uničevanje oziroma izločanje strupov ter predelovanje zdravil in zdravih sestavin iz hrane, pomeni njihovo oslabljeno delovanje ravno nasprotno; v telesu se kopičijo toksini, na račun katerih smo vsak dan bolj utrujeni, zaspani. Naravni jabolčni ali vinski kis sta odlično poživilo, ki pripomore k izločanju žolča, poglavitne sestavine jeter, zaradi česar bo vaše telo že v nekaj dneh bolj dejavno, vi pa bolj čili.