Zdravje

Živila: katera so najbolj »umazana«

Sašo Avramovič/ZPS
24. 6. 2014, 20.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Veste, katera živila so lahko najbolj obremenjena s pesticidi? Ravno te podatke je tokrat Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) vzela pod drobnogled. Preverili so večletna javno dostopna poročila iz Evropske unije in Slovenije o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih.

profimedia

Mi bomo pod drobnogled vzeli le slovenska poročila, ki jih na svojem portalu objavlja Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

»Od trgovca (tudi na tržnici) zahtevajte potrdilo o poreklu – to mora biti na svežem sadju in zelenjavi tudi napisano.« Spletna stran ZPS

Izkazalo se je, da so bili pri nas najboljši rezultati pri živilih iz ekološke pridelave, pri žitu, živilih živalskega izvora in hrani za dojenčke in majhne otroke, saj vzorci niso vsebovali zaznavnih količin ostankov pesticidov.

Za leto 2009, 2010, 2011 in 2012 je bilo sicer v Sloveniji analiziranih največ vzorcev sadja in zelenjave, sledi žito, okoli 60 je bilo vzorcev živil živalskega izvora ter hrane za dojenčke in majhne otroke. Kot piše na spletni strani ZPS, predelana živila predstavljajo le dvajset odstotkov vseh vzorcev.

profimedia
Med živili, ki so vsebovala ostanke pesticidov nad dovoljeno zakonsko določeno najvišjo mejno vrednost v živilu (MRL – maximum residue limit), za leto 2009 najdemo hruške, jagode, solato, maline, češnje, namizno grozdje, breskve, peteršilj, jajčevec, brokoli, marelice, za leto 2010 pa hruške, špinačo, gomoljčno zeleno, solato, redkvice, breskve, kitajsko zelje, kumare, peteršilj, lubenice in pomaranče. Rezultati za leto 2011 kažejo, da med tovrstnimi živili spet najdemo hruške, špinačo, stročji fižol, endivijo, blitvo, repo, namizno grozdje in pomaranče, za leto 2012 pa breskve, kitajsko zelje, solato, kolerabo, pomaranče, papriko in pomelo.
profimedia
In kaj storiti za manj pesticidov v hrani? Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, naj se pestro prehranjujemo in ne uživamo vsak dan enakih živil. Čim večkrat si privoščimo tudi živila iz ekološke pridelave. »Kupujte sadje in zelenjavo slovenskega porekla, saj podatki kažejo, da sadje in zelenjava, pridelana v Sloveniji, vsebujeta manj ostankov pesticidov kot tista od drugod (tudi iz EU). Od trgovca (tudi na tržnici) zahtevajte potrdilo o poreklu – to mora biti na svežem sadju in zelenjavi tudi napisano,« je še eden izmed nasvetov, omenjen na njihovi spletni strani.

 

 

 

profimedia