Nogomet

Izpadli še Italijani

G.G./STA
24. 6. 2014, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nadaljuje se katastrofalno svetovno prvenstvo za evropske reprezentance. Po porazu z Urugvajem so izpadli še Italijani. Iz skupine D sta se tako v osmini finala uvrstila Urugvaj in Kostarika, ki je zadnjo tekmo remizirala z Anglijo.

Reuters

Derbi nekdanjih svetovnih prvakov je veselje prinesel urugvajskemu taboru. Na veliko presenečenje se moštvi v Natalu nista pomerili za prvo mesto v skupini, temveč za obstanek na mundialu. V "skupini smrti" je zablestel nogometni malček Kostarika, ki je skupinski del po današnjem remiju z Anglijo (0:0) končal na prvem mestu v skupini, Italija pa se je po porazu z Urugvajem pridružila že prej odpisani Angliji na poti domov.

Italijani so tekmo začeli z nekoliko boljšim izhodiščem, saj jim je za napredovanje v osmino finala SP zadoščal že remi, medtem ko je Urugvaj v vsakem primeru moral zmagati. Moštvi sta že v uvodnih taktih tekme začeli narekovati visok ritem igre, v nevarnem položaju so se najprej znašli Urugvajci. Izkušeni italijanski veteran Andrea Pirlo je nevarno zapretil iz prostega strela, meril je pod prečko, a je bil urugvajski trener Fernando Muslera na mestu.

V 33. minuti je moral čuvaj italijanske mreže Gianluigi Buffon iz gola, najprej je odbil poskus Luisa Suareza z leve strani, nato pa je odbitek skušal proti italijanskim vratom usmeriti Nicolas Lodeira, a je bil Buffon še enkrat na mestu.

Tekma se je nato nekoliko umirila, moštvi pa sta se izmenjavali z jalovimi preigravanji, a do enega ali drugega kazenskega prostora se žoga ni prebila. Urugvaj si je večjo priložnost priigral v zadnji minuti prvega polčasa, ko je Suarez prosti strel poslal v kot, nato je še poskusil iz kota, a žoga ni našla poti v mrežo. Prvi rumeni karton na tekmi je padel v 22. minuti, ko je zvezdniški napadalec Milana Mario Balotelli ob skoku s kolenom podrl Alvara Pereiro. Italijanski selektor Cesare Prandelli je v 2. polčasu živčnega Balotellija pustil kar na klopi, saj ni želel tvegati.

Groba igra z veliko prekinitvami se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. V 51. minuti mehiški sodnik Marco Rodriguez ni dosodil enajstmetrovke, ko je po rokoborbi z Leonardom Bonuccijem na tleh pristal Edinson Cavani. Konec 58. minute je poskusil Cristian Rodriguez, a je žoga zletela mimo italijanskih vrat. Od 60. minute so Italijani ostali le z desetimi nogometaši na igrišču, potem ko je mehiški sodnik pod prho po hitrem postopku zaradi nevarne igre v napadu poslal Claudia Marchisia, ki je s podplatom šel v nogo Arevala Riosa. Pritisk Urugvajcev ni pojenjal, po hitri akciji je v 66. minuti Suarez streljal proti golu, a je Buffon odbil žogo z roko.

Tekma je bila odločena v 81. minuti, ko je bil po strelu iz kota v gneči pred italijanskimi vrati najvišji Diego Godin, ki je žogo mojstrsko preusmeril proti vratom, Buffon pa je bil nemočen. Kljub prizadevanjem azzurrov za izenačenje se izid ni spremenil.