Svet

Turčinov po umoru politika ukazal nadaljevanje protiteroristične akcije

STA/M.J.
22. 4. 2014, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je danes ukazal nadaljevanje vojaške akcije proti proruskim separistom na nemirnem vzhodu države, kjer so odkrili trupli z znaki mučenja. Ena od žrtev naj bi bil lokalni politik iz kraja Gorlivka, ki so ga po Turčinovih besedah nedavno ugrabili "teroristi".

"Zahtevam nadaljevanje učinkovitih protiterorističnih ukrepov za zaščito ukrajinskih državljanov na vzhodu države pred terorizmom," je v izjavi zapisal Turčinov.

Po njegovih besedah so trupli odkrili v mestu Slavjansk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Medtem ko enega trupla še niso identificirali, naj bi bila druga žrtev lokalni politik Volodimir Ribak, ki je bil član prozahodne stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko. Član iste stranke je sicer tudi Turčinov.

"Ti zločini so se zgodili s popolno podporo in v dogovoru z Rusijo," je še dejal Turčinov.


Začasni ukrajinski predsednik je odločitev sprejel le nekaj ur po tem, ko je ameriški podpredsednik Joe Biden odpotoval iz Kijeva, kjer je danes Ukrajini obljubil politično in gospodarsko podporo.

Proruski separatisti medtem še naprej nadzorujejo upravne stavbe v Slavjansku na vzhodu Ukrajine kljub mednarodnemu dogovoru, ki so ga prejšnji teden v Ženevi sprejele ZDA, Rusija, Ukrajina in EU. Ta med drugim predvideva razorožitev nezakonitih paravojaških skupin in odpravo zasedb javnih poslopij.