Takšna nesreča, ko so po plavalnem tečaju na mariborskem pokritem kopališču Pristan pred štirimi leti našli utopljenega šestletnega Marcela Klinca, po besedah sodnice Tanje Rot zahteva odziv tožilstva, ki je pod pritiskom javnosti, da najde krivca za to nezgodo, ki pa je tudi po ocenah sodnega izvedenca bila le "zaporedje nesrečnih naključij".

A da bi bili za dečkovo smrt krivi Lorbek, Habjanič in Knez, po mnenju sodnice ni podlage. Nobeden od predloženih dokazov ni odgovoril na vprašanje, kako se je deček po končanem plavalnem tečaju spet znašel v bazenu, je izpostavila. Med drugim je še spomnila, da so plavalni tečaji, ki jih za prve razrede osnovnih šol financira mariborska občina, potekali na enak način že vrsto let, prav tako ni pomanjkljivosti odkril inšpekcijski nadzor.

V nasprotju s trditvami obrambe je sodnica kot popolnoma nepomembno označila vprašanje, ali bi pri bazenu morale biti prisotne tudi učiteljice. "Njihova prisotnost ne bi ničesar spremenila," je ocenila.

Vsi trije obtoženi, ki že od vsega začetka zavračajo krivdo, so v današnjih zaključnih besedah pred sodiščem znova izrazili obžalovanje zaradi tragičnega dogodka, a poudarili, da na razplet niso imeli vpliva. "Z vsem srcem opravljam svoj poklic, tako pred kot po tem nesrečnem dogodku, trudim se po najboljših močeh in vanj vlagam vse svoje znanje. Če bi se lahko še enkrat vrnil v tisti trenutek, ne bi mogel ravnati drugače," je dejal prvoobtoženi Lorbek.

Njegova odvetnica Teja Kovačič Mlinar je med drugim izpostavila, da ves čas sodnega postopka ni jasno, česa Lorbek takrat ni storil, pa bi moral. Poudarila je, da se je deček izmuznil iz skupine po zaključku plavalnega tečaja in da je šola opustila svojo dolžno ravnanje, ko je otroke prepustila tretji osebi. "Ta primer je pokazal vse sistemske nepravilnosti pri izvajanju plavalnih tečajev," je dejala.

Tožilka Ivanka Slana je za Lorbka zahtevala devet mesecev zaporne kazni, ki jo lahko odsluži z delom v splošno družbeno korist. Po njenih ocenah vaditelj ni dovolj skrbno pazil na zaupane mu otroke, še posebej štiri neplavalce v njegovi skupini. Priznala je sicer, da nobeden od takrat prisotnih otrok ni znal povedati, kako se je deček znašel v bazenu, a poudarila, da je bil otrok pet minut pod vodo, preden so ga opazili, kar bi skrben vaditelj moral opaziti.

Za Kneza in Habjaniča, katerima je obtožnica očitala, da nista zagotovila varnosti na bazenu in ustrezno usposobljenega kadra za izvajanje plavalnih tečajev, je tožilka predlagala devet mesecev pogojne zaporne kazni z dvema letoma preizkusne dobe. Po izreku oprostilne sodbe trojici je napovedala pritožbo.