Kultura

Mariborski mestni svetniki niso razpravljali o Festivalu Lent

STA/M.J.
22. 4. 2014, 21.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mariborski mestni svetniki kljub drugačni napovedi danes niso razpravljali o problematiki Festivala Lent, ki se po navedbah direktorja Narodnega doma Maribor sooča s kritično finančno konstrukcijo, ki bi lahko celo ogrozila letošnjo izvedbo festivala. Po podatkih iz gradiva za sejo jim v letošnjih načrtih umanjka 335.000 evrov.

Wiki

"Z razpravo na mestnem svetu sem želel, da bi se jasneje začela črtati vizija Festivala Lent v težkih ekonomskih in družbenih pogojih," je pojasnil župan Andrej Fištravec. "Mestni svetniki večinsko niso želeli razpravljati o tem. To pomeni, da razprava o festivalu ni preprosta in da se je nekateri bojijo." "Zdaj je spet vse vrnjeno županu, naj sam ureja to problematiko," je dodal.

Po njegovih besedah bodo rešitev zdaj poskušali najti v krogu njegove ekipe in sveta Narodnega doma Maribor. Sam meni, da se je treba prilagoditi trenutnim okoliščinam, kaj naj bi veljalo tudi za Festival Lent. "Vedeti pa moramo, da organizem, ki je nastajal 20 let, ni mogoče spremeniti čez noč," je pojasnil.

Prav tako je bila z dnevnega reda današnje seje mestnega sveta umaknjena točka o podaljšanem delovnem času nekaterih mariborskih gostinskih lokalov do 5. ure zjutraj. Župan je točko umaknil, potem ko je od stanovalcev na Lentu prejel peticijo proti takšnemu ukrepu. "Ocenil sem, da je treba o tej ideji opraviti še javno razpravo in se še pogovarjati z meščani," je pojasnil.

Mestni svetniki so na današnji seji potrdili nov mandat direktorici Energetske agencije za Podravje Vlasti Krmelj in direktorju Športnih objektov Maribor Antonu Knezu. Slednji je bil nekaj minut prej na okrožnem sodišču oproščen krivde za smrt dečka v kopališču Pristan pred štirimi leti.

Brez razprave je mestni svet sprejel zaključni račun občinskega proračuna za lani ter elaborat o organiziranosti in opremljenosti mariborskih gasilcev. Slednji med drugim predvideva mnogo višje število gasilcev, kot jih imajo trenutno na razpolago, kar so pred časom opozorili že v gasilskem sindikatu. "Trenutna sestava je 15 gasilcev na izmeno. Po tem elaboratu bi nas moralo biti 18 v izmeni. To pomeni, da manjka najmanj 12 gasilcev v našem zavodu," je za STA pojasnil poveljnik mariborskih gasilcev Aleš Ciringer.

Kdaj bodo dobili manjkajoče kadre, danes niso izvedeli. "O tem se pogovarjamo ob vsaki večji intervenciji. Vsi obljubljajo, kasneje pa spet obvelja splošno prepričanje, da nas je dovolj," je še povedal Ciringer.