Svet

Na vzhodu Ukrajine nasilje

STA
18. 4. 2014, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Razmere na vzhodu Ukrajine kljub mednarodnemu dogovoru v Ženevi ostajajo napete. V mestu Slavjansk je ponoči prišlo do streljanja, ko so ukrajinske vladne sile napadle postojanko proruskih oborožencev. Po neuradnih podatkih naj bi pri tem umrla najmanj ena oseba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Rusija je v Ženevi na četrtkovih pogajanjih z ZDA in EU pristala na protikrizni načrt, po katerem bi se morali proruski oboroženci na vzhodu Ukrajine razorožiti. A obenem je ruski predsednik Vladimir Putin zahteval, da se morajo nasilja vzdržati tudi ukrajinske vladne sile.

Proruski separatisti so po poročanju britanskega BBC tudi zavrnili pozive k razorožitvi in k temu, da bi zapustili zasedena vladna poslopja.

Kot je za BBC dejal predstavnik separatistov v Donecku, se ne bodo pogovarjali z "nezakonito" vlado v Kijevu in ne bodo odšli, dokler ne bo odšla tudi vlada v Kijevu.


Medtem ukrajinska mejna kontrola na meji z Rusijo v državo več ne spušča ruskih moških, starih od 16 do 60 let, zaradi strahu, da bi lahko okrepili proruske sile. Rusko zunanje ministrstvo je prepoved vstopa v Ukrajino označila za kršitev mednarodnega prava. Po pisanju ruskih medijev so več deset Rusom preprečili vstop v Ukrajino, ukrep pa je prizadel tudi novinarje.